Direct naar artikelinhoud

Grieken besparen 6,6 miljard in ruil voor Europese noodhulp

Griekenland zet alles op alles om een faillissement in de komende weken te vermijden. De regering-Papandreou keurde een nieuw besparingspakket van 6,6 miljard euro goed. Athene hoopt hiermee een nieuwe tranche van 8 miljard euro noodhulp te kunnen bekomen.

De Griekse regering publiceerde gisteren een waslijst aan maatregelen die de extra miljarden moeten opleveren. Het gaat daarbij onder meer om de sluiting en fusie van een resem verlieslatende overheidsbedrijven, de invoering van een nieuwe solidariteitstaks, hogere brandstoftaksen en de verhoging van het kadastraal inkomen.

Meest opvallende maatregel is de besparing in het ambtenarenkorps. Dertigduizend ambtenaren zullen ofwel vervroegd met pensioen worden gestuurd, ofwel worden ontslagen.

ADEDY, een militante vakbond die 750.000 overheidsambtenaren vertegenwoordigt, sprak schande over de maatregel en kondigde onmiddellijk een staking aan voor woensdag. "De regering heeft ambtenaren opgeofferd aan de geldschieters van het land", klonk het boos.

De nieuwe maatregelen zijn bedoeld om het begrotingstekort volgend jaar te drukken tot 6,8 procent. Dat is een beetje hoger dan de doelstelling van 6,5 procent die de Europese Commissie, Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds, de zogeheten trojka, stellen.

Dit jaar haalt Griekenland zijn doelstelling helemaal niet. Het tekort blijft hangen op 8,5 procent, terwijl er 7,6 procent was overeengekomen. De slechtere cijfers zijn het gevolg van een sterker dan verwachte achteruitgang van de Griekse economie (-5,5 procent).

Wachten op trojka

De Griekse cijfers zorgden gisteren voor een schokgolf op de beurs. De indices gingen tussen 1,5 en 2,5 procent omlaag. Financiële aandelen kregen opnieuw forse klappen.

De jongste cijfers doen de vrees voor een nakend Grieks faillissement weer opflakkeren. Athene heeft dringend nood aan een nieuwe lening van 8 miljard euro van zij internationale geldschieters. Zonder die extra tranche gaan de Grieken kopje onder.

Minister van Financiën Evangelos Venizelos zei gisteren dat de nieuwe besparingsmaatregelen het fiat hebben van de trojka en dat de extra tranche binnen is. Maar dat werd in Luxemburg, waar de ministers van Financiën van de eurozone vergaderden, ontkend. "We zijn helemaal niet blij met de nieuwe Griekse cijfers", klonk het. Pas eind volgende week wordt een beslissing over bijkomende noodhulp verwacht. Het is wachten op een verslag van de trojka.

De aanpak van de Griekse crisis zorgt al maanden voor onrust. De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy buigen zich zondag over de kwestie. Over twee weken volgt een nieuwe Europese top.

Beleggers hopen dat op die top nieuwe maatregelen zullen worden aangekondigd, die de crisis kunnen bezweren. Daarbij wordt vooral gekeken naar een versterking van het Europees noodfonds EFSF. Vandaag zit 440 miljard euro in het noodfonds voor wankelende eurolanden. Dat is te weinig, zeggen economen al maanden. Italië en Spanje, twee eurolidstaten die de voorbije zomer in zwaar weer verzeilden, hebben veel meer geld nodig, redeneren ze.

Met een link naar de ECB zou het geldprobleem van het noodfonds opgelost zijn. Door het EFSF om te vormen tot een bank zou het noodfonds toegang krijgen tot de in principe onbeperkte kredietverschaffing van de centrale bank. Dat is belangrijk: met de onbeperkte vuurkracht van de ECB als rugdekking krijgen beleggers dan de boodschap dat elke speculatie tegen pakweg Italië of Spanje futiel is.

Verschillende opties om de vuurkracht van het noodfonds te vergroten werden besproken op het euro-overleg in Luxemburg. Er zou daar ook een akkoord zijn bereikt over een geschil met Finland. De Finnen krijgen het gevraagde onderpand voor leningen aan Griekenland, maar verliezen wel een stuk van de rente.