Direct naar artikelinhoud

Arabische Liga keurt economische sancties tegen Syrië goed

De Arabische Liga heeft gisteren economische sancties goedgekeurd tegen Syrië, om het regime van president Bashar al-Assad te dwingen een einde te maken aan de repressie. Intussen blijft het geweld in het land doorgaan. In het weekend vielen weer tientallen doden.

De sancties tegen Syrië werden gisteren aangekondigd door de Qatarese premier Hamad ben Jassem al-Thani, na een buitengewone vergadering van Arabische ministers in Caïro. Ze omvatten een bevriezing van de handelstransacties met de Syrische regering, het bevriezen van de bankrekeningen van de regering in Arabische landen, de opschorting van luchtverbindingen tussen Arabische landen en Syrië en een reisverbod in Arabische landen voor een aantal nog te bepalen verantwoordelijken, aldus de resolutie die de liga goedkeurde. Negentien van de 21 lidstaten - zonder Syrië, dat sinds half november is geschorst - stemden voor de sancties. Irak en Libanon stemden tegen.

Het is de eerste keer dat de Arabische Liga sancties van die omvang oplegt aan een van haar leden. De Syrische economie werd eerder getroffen door Europese en Amerikaanse sancties. De nieuwe sancties dreigen het land te verstikken. Bijna de helft van de uitvoer en een kwart van de invoer is gericht naar Arabische landen.

Doden en gewonden

Het geweld in Syrië blijft intussen doorgaan. Gisteren kwamen drie burgers om het leven door geschut van de ordetroepen. In de stad Homs, in het centrum van het land, vielen twee doden. Dat melden militanten. In de wijk Bayada, in de stad Homs, werd een burger gedood tijdens huiszoekingen uitgevoerd door de ordetroepen. Een tweede slachtoffer werd doodgeschoten vanop het dak van een gebouw in Qousseir. Dat meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. In Rankouss, nabij de hoofdstad Damascus, kwam een veertienjarige jongen om het leven en vielen dertien gewonden tijdens willekeurige huiszoekingen. Een dag eerder, op zaterdag, werden in totaal minstens 35 mensen gedood in Syrië, onder wie 23 burgers en twaalf soldaten.

De Syrische veiligheidstroepen spraken over een "terroristische bende", waarvan zestien leden werden gedood en tientallen werden aangehouden. De staatszender toonde in beslag genomen traangas en wapens die van "Israëlische makelij" zouden zijn.

Volgens de VN kwamen bij de Syrische opstand in totaal al 3.500 mensen om het leven.

In de Libanese stad Tripoli kwamen gisteren tienduizenden mensen op straat om te betogen tegen het regime van Assad en de sjiitische bondgenoten van Assad in Libanon, de beweging Hezbollah. De betoging was georganiseerd door de grootste oppositiepartij, de Beweging Toekomst, van ex-premier Saad Hariri. De havenstad Tripoli, 80 kilometer ten noorden van Beiroet, is de tweede stad van Libanon en een bolwerk van soennieten. Het Syrische regime van Assad wordt gedomineerd door alawitische militairen.