Direct naar artikelinhoud

Kansarmoede piekt aan kust

In Oostende wordt 26,7 procent van de kinderen geboren in een kansarm gezin. De kuststad overtreft daarmee zelfs Antwerpen. Ook andere kustgemeenten krijgen kansarmoede niet onder controle.

De crisis eist zijn tol aan de kust: steeds meer kinderen worden er geboren in een kansarm gezin, zo blijkt uit cijfers van Kind en Gezin. Oostende heeft zich ontpopt tot Vlaams koploper: vorig jaar werd 26,7 procent van de kinderen er geboren in een kansarm gezin. Twee jaar eerder was dat 'slechts' 15,7 procent. Daarmee overtreft de kuststad zelfs grootstad Antwerpen, waar 25,1 procent van de kinderen in een precair gezin geboren wordt. Blankenberge legt gelijkaardige cijfers voor.

De rest van de kuststreek doet het nauwelijks beter, in vergelijking met de rest van Vlaanderen. In Knokke-Heist (15,4 procent) en Middelkerke (16,9 procent) liggen de cijfers wel lager, ze zijn wel verdubbeld in amper twee jaar tijd. Alleen Nieuwpoort kan dalende cijfers voorleggen. Ter vergelijking: het Vlaamse gemiddelde ligt volgens Kind en Gezin op 10,5 procent.

"De tendensen die zich voordoen in Vlaanderen en Europa voelen we aan de kust eens zo hard", bevestigt Bruno Wyns van het Sociaal Huis (voorheen OCMW) in Oostende. Ook zijn collega in Middelkerke, Kimberly Van Hijfte ziet een duidelijke toename van het aantal gezinnen in problemen. "Schulden, geen inkomsten: de hulpvragen zijn niet veranderd, maar het zijn er wel meer", zegt ze.

Dat de kust verarmt, heeft volgens hen te maken met een opmerkelijk fenomeen: de aantrekkingskracht van de zee op hen die het moeilijk hebben. "Velen denken dat het aan de kust allemaal beter zal gaan, dat ze hier een nieuwe start krijgen. Dat is natuurlijk niet altijd zo", zegt Van Hijfte. De horeca biedt velen een tijdelijke oplossing, maar het aantal contracten slinkt, en de inkomsten zijn fragmentarisch. "Door de crisis zijn bovendien een hoop horecazaken over de kop gegaan", weet Wyns.

Ziekte-uitkeringen

Ondertussen stort de aanslepende crisis steeds meer lageropgeleiden in langdurige werkloosheid. Een welzijnswerker: "Ook het aantal mensen dat leeft van een ziekte-uitkering ligt hier fors hoger. Ze geloven in de helende werking van de kust." Het feit dat de kust een hogeschool mist, heeft volgens experts evengoed een impact: hier geen busladingen hoogopgeleide jongeren of inspirerende synergieën met het bedrijfsleven en stadsbestuur.

"Wellicht is de forse stijging toe te schrijven aan het hoge aandeel alleenstaande ouders en allochtonen", reageert vicepremier en Oostends kopstuk Johan Vande Lanotte (sp.a). "We beseffen dat kinderarmoede een probleem is, dat staat ook prominent in het bestuursakkoord. Maar door de regularisatie van de vorige regering zijn een hoop leefloners bijgekomen, voorheen hadden we de cijfers goed onder controle. Hier kunnen we als stadsbestuur niets aan doen." >>5