Direct naar artikelinhoud

Dexia stapelt tegenslagen op

Het is een rotweek voor Dexiabaas Karel De Boeck. Na een onheilspellend rapport van het Franse Rekenhof en een miljoenenverlies door het bankroet van Detroit, is nu ook de verkoop van dochter Dexia Asset Management mislukt.

In de lente van 2012 was de toenmalige Dexiatop er nog helemaal gerust op. Dochterbedrijf Dexia Asset Management, dat fondsen beheert in opdracht van grote beleggers, zou snel verkocht kunnen worden, wat zijn noodlijdende moeder Dexia 750 miljoen euro - misschien zelfs wel 1 miljard euro - zou opleveren. De fondsenbeheerder is immers een van de goede brokken van het oude Dexia, zo ging de redenering, en voor zo'n kroonjuweel zijn er kandidaat-overnemers genoeg.

Ook het personeel liet zich toen optimistisch uit over een snelle deal. De vermogensbeheerders stonden vooral te popelen om de merknaam Dexia van zich af te schudden. De ruim 500 bankiers, met 73 miljard euro beleggingen onder beheer, willen zo snel mogelijk verder onder een nieuwe, onbesmeurde naam.

Maar het pakte anders uit. De ene kandidaat-overnemer na de andere haakte af. De verkoop werd over de zomer getild en het duurde uiteindelijk tot december 2012 vooraleer Dexiabaas Karel De Boeck, die intussen de Fransman Pierre Mariani opgevolgd was, een verkoopovereenkomst kon ondertekenen. Aan de overkant van de tafel zat durfkapitalist GCS Capital uit Hongkong. Beide partijen spraken een prijs af van 380 miljoen euro. Door slechte marktomstandigheden was de fondsenbeheerder al de helft in waarde gedaald.

GCS werkt momenteel vooral op de as Peking-Hongkong-Londen. Dexia Asset Management is actief in 25 landen vanuit vier centra: Brussel, Luxemburg, Parijs en Sydney. De Dexiadochter lijkt een perfecte aankoop voor de Chinezen van GCS om voet aan wal te krijgen in West-Europa.

De overdracht moest eind juni helemaal afgerond zijn, maar toen bleek er een kink in de kabel te zitten. Wat precies het struikelblok is, willen de partijen niet kwijt. Ook twee weken onderhandelen voorbij de deadline konden de plooien niet gladstrijken. Dexia zette de verkoop op 15 juli dan maar formeel stop, zo maakte het gisteren bekend. "Na besprekingen met GCS Capital, en haar contractuele verplichtingen in acht nemend, heeft Dexia besloten om de verkoopovereenkomst te ontbinden", klinkt het.

Terug naar af

Er is nog een waterkansje. Dankzij de opzegtermijn kan GCS nog tot 30 juli beslissen om Dexia Asset Management toch te kopen. In het andere geval moet De Boeck terug naar af en komt de Dexiadochter weer in de etalage.

Op eigen kracht verder gaan is geen optie. "Deze beslissing doet niets af aan onze wens om Dexia Asset Management te verkopen", zegt Dexia per communiqué.

Voor Dexiabaas Karel De Boeck stapelt het slechte nieuws zich op. Het Franse Rekenhof waarschuwde in een rapport dat Dexia nog voor jaren in de gevarenzone zal varen en mogelijk bijkomende staatssteun nodig zal hebben. De Boeck moest toegeven dat het faillissement van Detroit de restbank zo'n 111 miljoen euro zal kosten. De mislukte verkoop is de derde bittere pil in een week.