Direct naar artikelinhoud

Wie pakt zijn tweede beker?

De bekerfinale tussen Lokeren en Zulte Waregem zet twee Belgische toptrainers tegenover elkaar: Peter Maes versus Francky Dury. Beiden zijn ervaringsdeskundige: Maes won in 2012 met Lokeren de beker tegen KV Kortrijk, Dury klopte met Zulte Waregem in 2006 Moeskroen.

Hoe is de beleving nu vergeleken met jullie vorige bekerfinale?

Peter Maes: "Ik hou een goed gevoel over aan de vorige editie. De honger was toen enorm, maar werkte misschien wat verlammend op de spelers. De bekerwinst was wel erg belangrijk. Vandaag kijken we er iets anders tegenaan. We zijn perfect gepiloteerd voor de finale. De groep is vrij intact. Als we de beker winnen, bevestigt dat al het voorgaande en zetten we als club een nieuwe stap."

Francky Dury: "In mijn geval moet ik al iets verder in de tijd terugblikken. De vorige finale is al geleden van 2006 en in dat seizoen speelden we wat tegen onze limieten aan. Omdat ik het al eens heb meegemaakt, weet ik ook wat het betekent. Ik zie dat als een groot voordeel. Een bekerfinale is een kans die we moeten grijpen. Als een club als Zulte Waregem een Europees ticket haalt, is het jaar altijd geslaagd."

Kunnen jullie elkaar nog verrassen? Waar ligt dan de sleutel?

Maes: "De sleutel ligt langs de lijn. (lacht, en kijkt naar Dury) Neen, maar de coaches gaan wellicht ook hun spelletje spelen. De spelers moeten ons verrassen. Beide ploegen liggen erg dicht bij mekaar. Er zijn weinig elementen waarover we kunnen zeggen: 'Hier steekt Lokeren er bovenuit.' Ik weet perfect waar Zulte Waregem sterk in is. Als je dat kunt uitschakelen - laten we hopen dat we Hazard kunnen lamleggen - en zelf kwaliteit brengt, kun je een goed resultaat halen. We gaan het initiatief niet aan Zulte Waregem laten. Ik verwacht een open wedstrijd en hoop mijn derde bekerfinale eens met elf man te eindigen." (lachje)(In 2009 pakte Mellemans rood bij KV Mechelen. In 2012 werd De Ceulaer uitgesloten, red.)

Dury: "De sleutel zal vooral tussen de lijnen liggen. Het scenario is niet te voorspellen. Lokeren speelt altijd goed georganiseerd, maar we hebben de laatste twee seizoenen zowat alle mogelijke scenario's beleefd: we zijn bij hen gaan winnen met 2-4, zij klopten ons vorig jaar met 0-3, we hebben al eens achtergestaan om nog met 2-3 te winnen, maar ook eens 1-1 gelijkgespeeld. Lokeren speelde dit seizoen wel met een vastere ploeg. Wij hebben door blessures en vertrekkers meer moeten switchen. Daarom ben ik blij dat Leye en Naessens terug zijn. Dat maakt dat de automatismen bij balverlies en balbezit beter zullen zijn."

Zal de uitkomst van de finale invloed hebben op jullie benadering van play-off I?

Maes: "Dat kan twee kanten op. Als we de bekerfinale winnen, zie ik dat wel een enorme boost geven voor play-off I en ons daar goeie resultaten halen. Bij verlies zal er grote ontgoocheling zijn, maar hebben we nog een herkansing. Er is geen tijd om zielig te doen, want je kunt meteen de gedachten verzetten en focussen op play-off I en de topmatchen daar."

Dury: "Ik denk dat ik daar pas volgende week een echt antwoord op kan geven, omdat we nu volop opbouwen naar die bekerfinale. Als we die winnen, kan dat ook zo'n voldoening geven dat we minder scherp uit de hoek komen in play-off I. Maar het kan ook zijn dat we bij verlies niet meer de drive vinden om direct goed van start te gaan in play-off I."

Rekenen jullie op een superdag van draaischijven Vanaken en Hazard?

Maes: "Ik reken op een superdag van het elftal. Wij zijn geen elftal dat vanuit het individu opereert. We moeten het hebben van onze collectiviteit, maar dan is het goed dat er jongens tussen lopen als Vanaken die vanuit hun actie het verschil maken. Het stelt me gerust dat Hans er dit seizoen in topwedstrijden altijd gestaan heeft, en dat zal zijn effect hebben op de rest."

Dury: "Het belangrijkste is dat we er allemaal klaar voor zijn. Ik denk niet dat één speler beslissend zal zijn. Als we als team top zijn, kunnen we Lokeren kloppen. Als zij top zijn en wij niet, dan kunnen zij die beker winnen. Voor Thorgan zou het wel mooi zijn als hij met die beker op een mooie manier kan vertrekken."

Hebben jullie geoefend op strafschoppen?

Maes: (lacht) "Dat hebben we in de vorige wedstrijd tegen Oostende al voldoende gedaan." (Lokeren won toen de strafschoppenreeks met 9-8, red.)

Dury: "Als je traint op penalty's doe je dat dikwijls met de namen die je in je hoofd heb, maar na een wedstrijd van 120 minuten zijn die soms al vervangen of hebben ze geen zin om te trappen. Je kunt de situatie niet nabootsen."