Direct naar artikelinhoud

Club Brugge heeft geen moeite met zwak Beerschot

Club Brugge blijft in het spoor van leider Anderlecht. De West-Vlamingen namen gisteren vlot de maat van een onherkenbaar Beerschot: 5-1 na 90 minuten. De fans genoten en de spelers tankten vertrouwen, maar coach Daum bleef voorzichtig.

Het is stilaan een gewoonte: elke keer Club Brugge reden heeft om te vieren, is Christoph Daum daar om zijn ploeg met de voetjes op de grond te houden. Spelers scherp houden, heet dat. Ook de ruime zege tegen Beerschot verleidde de Duitser niet tot grote uitspraken. "Dit resultaat is geen enkele garantie", zei Daum. "Die 5-1 geeft een goed gevoel, maar matchen win je niet met gevoelens. Ik ga geen voorspellingen doen over wat komt. Ik ben geen coach van beloftes, ik ben een coach van resultaten."

Club speelde tegen Beerschot zijn beste match in maanden. De ploeg kwam opgenaaid uit de kleedkamer, greep de tegenstander meteen bij de keel en kneep hem snel dood. Na een half uur stond het al 3-0. Goals van Akpala, nieuwkomer Bakenga en Lestienne. "We hebben vanaf de eerste minuut druk gezet", zei Daum. "Moest ook. Ik heb Beerschot tegen Anderlecht gezien: deze ploeg moet je meteen aanpakken of je komt in de problemen." Dat gebeurde gisteren nooit. Nyoni kon milderen tot 3-1, maar Club maakte de zaak snel af. Akpala scoorde nog een keer voor de rust en op het uur lukte ook Lestienne zijn tweede van de avond.

"Dat tegendoelpunt heeft me geërgerd", zei Daum. "We waren te nonchalant in die fase. Maar ik heb ook vele goede dingen gezien. We begonnen met jonge mensen voorin en die hebben het prima gedaan. Lestienne speelde een goede match en Bakenga heeft met een paar goede acties getoond dat hij getalenteerd is. Ook Akpala was trefzeker. Als coach kan ik daar alleen maar blij om zijn. Ik denk dat de fans ook met een goed gevoel naar huis zijn gegaan."

In een goed collectief, zonder spelers die uit de toon vielen, waren Zimling, Refaelov en Akpala de uitblinkers. Maar de opvallendste figuur was de jonge Mushaga Bakenga. De Congolese Noor slaagde erin om in zijn debuutmatch te scoren. "Het pleziert me enorm in mijn eerste match voor mijn nieuwe club te kunnen scoren", begon Bakenga op zijn eerste drie kwartier bij Club Brugge terug te blikken. "Daar houdt mijn tevredenheid evenwel op. Ik schaam me eigenlijk een beetje in mijn debuutmatch voor die fantastische supporters zo'n matige indruk te hebben gemaakt. Mijn prestatie was heel pover. Je hebt vandaag geen 'normale' Bakenga gezien. Vooral op technisch vlak bleef ik ver onder de middelmaat. Ik speelde als een junior.''

Billen dichtknijpen

De Brugse nieuwkomer had nochtans een meer dan aanvaardbaar excuus om zijn mindere prestatie te verklaren. Luttele minuten voor affluiten kreeg het Jan Breydelstadion hiervan de proef op de som. Als een dief in de nacht rende Bakenga het veld af om vervolgens naar de toiletten te sprinten. Hij was net op tijd terug om de laatste seconden van de eerste helft mee te pikken. Wat er precies aan de hand was, leek voor iedereen vrij duidelijk. De bevestiging kwam er twee minuten na de rust : de buikkrampen kon hij duidelijk niet meer de baas.

"Ik denk niet dat het iets met stress te maken had'', kon Bakenga er na de wedstrijd hartelijk om lachen. "Zo snel ben ik niet van mijn melk te krijgen. Ik heb in de aanloop naar de wedstrijd vermoedelijk iets verkeerd gegeten. Het is zonde dat zoiets uitgerekend in mijn debuutmatch moet gebeuren. De buikkrampen speelden al de eerste minuten serieus op. Ik moest me zowaar meer daar op concentreren dan op de wedstrijd zelf. Vijf minuten voor de rust was het eerlijk waar de hoogste tijd dat ik naar het kleinste kamertje van het stadion liep. Het moet allicht een gek beeld geweest zijn, maar ik kon mijn billen niet nog meer dichtknijpen.''