Direct naar artikelinhoud

Obama belt feministische studente die voor 'slet' was uitgemaakt

Barack Obama heeft persoonlijk naar Sandra Fluke gebeld, een rechtenstudente die door de oerconservatieve radiomaker Rush Limbaugh als 'slet' was bestempeld. Limbaugh deed dat na haar pleidooi voor een terug- betaling van voorbehoedsmid-delen voor bepaalde groepen.

Obama greep vrijdag zelf naar de telefoon om Fluke, die aan de katholieke Georgetown University studeert, te bedanken voor haar standpunt. Daags tevoren had Rush Limbaugh, een van de beruchtste radiopresentatoren van het land en een held van conservatief Amerika, Fluke (30) een 'slet' genoemd.

Dat deed Limbaugh omdat de studente het recht op vrije toegang tot voorbehoeds-middelen verdedigt en tegenover Democratische congresleden gepleit had voor een terugbetaling ervan voor de werknemers van religieuze instellingen. "Een vergoeding", zo argumenteerde Limbaugh, "komt neer op betaling voor seks. Dat maakt haar tot een slet, toch?" Prompt eiste hij ook dat Fluke video-opnamen over haar seksleven zou vrijgeven.

Rush Limbaugh gaat al jaren gretig over de schreef, maar deze keer maakte hij het echt wel te bont. Ook meerdere Republikeinen, onder wie voorzitter van het Huis van Afgevaardigden John Boehmer, veroordeelden zijn woorden.

De verontwaardiging zwol zo aan dat zelfs Barack Obama reageerde. Net toen de belaagde studente de studio van het MSNBC-programma Andrea Mitchell Reports wilde binnenstappen, kreeg ze een telefoontje van het Witte Huis.

"De president heeft me aangemoedigd, gesteund en bedankt voor het feit dat ik me uitspreek over de zorgen van de Amerikaanse vrouw," zei Sandra Fluke even later aan de journaliste. "Hij vertelde me dat mijn ouders trots op me mochten zijn. En dat betekende veel voor me, want Rush Limbaugh had zich afgevraagd of mijn familie wel trots op me was."

De episode komt Barack Obama goed uit, omdat hij luttele dagen voor de Internationale Vrouwendag (donderdag) een appél doet aan vrouwen en jongeren, twee electorale blokken zonder wiens steun hij later dit jaar moeilijk herverkiesbaar zou zijn.

Contraceptiva

Voor Obama hebben vrouwenrechten voorrang op religieuze rechten. "Het feit dat onze politieke standpunten zo belasterd worden is al erg genoeg," motiveerde een woordvoerder van het Witte Huis Obama's telefoontje later op de dag. "Het wordt nog erger als de laster op een gewone burger terechtkomt die simpelweg haar visie op het beleid uiteenzet."

Het concrete issue dat rechts Amerika en Limbaugh zo woest maakt, is een wetsvoorstel dat ook religieuze instellingen (ziekenhuizen, universiteiten enzovoort) voorbehoedsmiddelen kosteloos maken voor hun medewerkers. Fluke berekende dat jonge vrouwen aan Georgetown tijdens hun studies gemiddeld zo'n 3.000 dollar ophoesten voor contraceptiva. Een meerderheid van Amerikanen vindt dat privé-gezondheidsverzekeraars ook de kosten voor geboortecontrole moeten dekken.