Direct naar artikelinhoud

De drie wonderjaren van Courtois in Spanje

17 mei is bijna een heilige dag voor Thibaut Courtois (22). Exact drie jaar geleden werd hij kampioen met Genk, twaalf maanden terug volgde de Copa del Rey met Atlético en vanavond misschien de Spaanse titel.

Papa Thierry en mama Gitte blikken samen met ons terug op drie onvergetelijke seizoenen bij Atlético Madrid. "We zijn echt verwend."

27 juli 2011

Voorstelling bij Atlético

'Kostuumjas was van de perschef'

Gitte: "Thibaut wilde graag iets in het Spaans zeggen. Alleen vreesde hij dat het niet ging lukken omdat elke journalist een vraag mocht stellen. Toen de laatste, iemand van de radio, hem vroeg of hij al Spaans kon praten, fonkelden Thibauts ogen. Hij maakte zo een goede beurt. Vier weken later gaf hij al een interview in gebroken Spaans."

Thierry: "De blazer die hij bij de voorstelling draagt, is van de persverantwoordelijke van Atlético, Rafael Alique. Thibaut had namelijk geen kostuumjas mee."

24 september 2011 5-0-pandoering bij debuut in Camp Nou

'Barcelona op volle toeren'

Thierry: "Een eerste keer Camp Nou blijft speciaal. Tegen al die sterren! Barcelona draaide toen op volle toeren. Het was de beste ploeg ter wereld. De snelheid van uitvoering lag hoger dan nu. En dan die pressing en dat balbezit." Gitte: "Ik herinner me dat zowel Thierry als Thibaut na afloop zeiden dat Messi die dag echt zijn zin mocht doen. Het was precies alsof iedereen keek en dacht: 'Wauw, hoe goed kan hij voetballen!'"

26 november 2011

Rood in derby tegen Real

'Hij trapte in val van Benzema'

Gitte: "Dat was al na negentien minuten, zeker? Benzema liet zijn voetje hangen. Het was slim gespeeld van hem."

Thierry: "Thibaut is in de val getrapt. Mourinho zei achteraf: 'Na twintig minuten had ik zo'n risico niet genomen', maar dat is ervaring, hé. Thibaut kon Benzema bijna onmogelijk nog ontwijken."

Gitte: "Het is Thibaut gelukkig niet meer overkomen. Hij heeft uit die fase geleerd. Ik weet overigens nog dat er enkele spelers van Real hem een bemoedigde tik op zijn schouder gaven. Di Maria onder meer."

9 mei 2012

Pronken met Europa League, na 3-0 tegen Athletic Bilbao

'Shirt ligt boven, ongewassen'

Thierry: "Zijn eerste grote triomf in Europa, in een schitterend stadion. Zijn shirt van de Europa League-finale kreeg voorlopig geen speciale plaats. We moeten het nog laten inkaderen. Het ligt boven. Ongewassen."

Gitte: "Thibaut bewaart graag zijn shirts. Hij geniet ook van zijn collectie. Toen hij in zijn eerste seizoen bij Atlético in de terugronde tegen Barcelona speelde, hadden zij net het WK voor clubs gewonnen. Thibaut heeft het truitje van Valdés, met dat speciale logo erop."

31 augustus 2012

Supercup dankzij Falcao

'Radamel antwoordt op onze sms'en'

Gitte: "Voor die match zagen we de drie bekers - de Champions League, de Europa League en de Europese Supercup - in het stadion staan. Later die avond zei ik tegen Thierry: 'Verdorie, één seizoen bij Atlético en Thibaut heeft er al twee van die drie gewonnen.'"

Gitte: (wijst naar Falcao op de foto) "Thibaut is goed bevriend met Radamel."

Thierry: "Hij is ook een schitterende kerel. Toen Radamel die zware knieblessure opliep, heb ik hem een sms'je gestuurd. Hij antwoordde meteen."

17 mei 2013 Beslissende save in finale Copa del Rey

'Een van zijn mooiste momenten'

Gitte: "Die redding was echt wel cruciaal."

Thierry: "Dat heeft hij geleerd van zijn keeperstrainer bij Atlético. Niet wachten, maar doorlopen. Zo heeft hij dat duel gewonnen van Özil. Het was een schitterende save. Thibaut was in die finale bepalend. Dat maakt die trofee nog mooier."

Gitte: "Voor hem is die Copa del Rey een van zijn mooiste momenten. Atlético die de beker wint tegen Real Madrid... en dan nog in Santiago Bernabéu! Het was al veertien jaar geleden dat Atlético had gewonnen van Real."

2 december 2013

Twee individuele bekroningen op één dag

'Twee keer Trofeo Zamorano na elkaar'

Thierry: "Een individuele prijs krijgen, is altijd een mooie erkenning. Zeker als je hem twee keer na elkaar kan winnen. Want Thibaut zal opnieuw de Trofeo Zamora mogen ontvangen. Eigenlijk is die prijs al van hem, tenzij hij tegen Barcelona tien doelpunten slikt. Maar dat zal niet gebeuren. Thibaut heeft dit seizoen bevestigd. Nooit eerder slaagde een keeper van Atlético erin om die trofee twee keer na elkaar te winnen.

1 april en 9 april 2014Messi kan Courtois in Champions League wéér niet kloppen

'Veel wederzijds respect'

Gitte: "Ik weet nog dat Messi langs Thibaut kopte, maar de bal ging net naast. Hij draaide zijn hoofd en glimlachte eens fijntjes naar Thibaut... Na afloop heeft hij zijn shirt gekregen. Ze hebben veel respect voor elkaar."

Thierry: "Zo gaat het bij grote voetballers. Thibaut heeft dat statuut veel sneller bereikt dan verwacht. Hij deed er slechts drie jaar over. En het blijft maar in stijgende lijn gaan."