Direct naar artikelinhoud

Tom Boonen pakt eerste zege van 2010 en ligt op koers voor het Vlaamse voorjaar‘Ik zal weer eens helemaal klaar zijn voor de Omloop’

‘Wat ik met Qatar heb?’, herhaalde Tom Boonen de vraag. ‘Niets. Ik train gewoon hard in de winter.’ De man uit Balen vierde gisteren alweer zijn achttiende succes in totaal op het Arabische schiereiland.

MESAIEED l Boonen staat nu op achttien ritzeges in Qatar, bijeengefiets in 35 etappes. Ook zijn aantal eindzeges wil hij opdrijven, van drie naar vier. Boonen zit goed in zijn vel. ‘Ik zal over twee weken voor bijna 100 procent klaar zijn voor het Vlaamse openingsweekend’, aldus Boonen.

‘Mister 50 procent’ heeft weer toegeslagen aan de Perzische Golf. Zeventien keer al was hij primus, in de 32 ritten van de Ronde van Qatar waaraan hij deelnam. Intussen reed hij er 35 en staat de zegestand op achttien. Boonen en Qatar, een gouden combinatie. “Nochtans heb ik niets speciaals met Qatar. Ik train gewoon heel hard in de winter en kom hier altijd goed voorbereid aan de start. Ik heb nog nooit een waaier gemist en ben altijd mee in een ontsnapping, waardoor ik keer op keer kan meesprinten voor de dagzege. En als er niet te veel risico’s aan verbonden zijn, zal ik het spurten niet laten. Ik zal mijn sprints voortaan alleen iets meer uitkiezen.”

Ook zijn aantal eindoverwinningen in Qatar wil hij graag opdrijven van drie tot vier, in zeven deelnames. Maandag hield hij zich nog op de vlakte. Maar nadat hij de derde rit op zijn naam had geschreven, toonde hij zich hongerig. “Na de waaierrit van maandag dacht ik dat ik prima op schema zat maar ik heb gezwegen. Terecht, want ze voorspellen minder wind voor de volgende dagen. Twee minuten goedmaken is niet weinig. Maar de strijdbijl is nog niet begraven. Je hebt overigens niet veel wind nodig om iets te forceren. Deze ronde moet je niet onderschatten.”De tegenstand is gewaarschuwd. Zeker na zijn overtuigende sprintoverwinning in Mesaieed. Heinrich Haussler en Baden Cooke haalden nauwelijks Boonens achterwiel. “Een massasprint uit de oude doos”, noemde die het, de lach breed op het gezicht. “Het is goed om te weten dat ik zo’n lange, lastige sprint nu al in de benen heb. Dat geeft vertrouwen. Bovendien doet een overwinning zo vroeg in het seizoen altijd deugd. Het is een eerste beloning na een hele winter hard labeur. Het hele team zit ook meteen op zijn gemak. Ik had tegen de jongens gezegd dat ik zo snel mogelijk iets wilde proberen. Pats, meteen bingo. Nochtans is de tegenstand niet van de poes. Cavendish en Hushovd zijn er niet, maar de anderen zijn toch allemaal present.” Bovendien moet Boonen de klus hier zo goed als alleen klaren. “Daar vergis je je in”, was hij eerlijk. “Andreas Stauff heeft behoorlijk wat in zijn mars. Hij was mijn laatste man hier en heeft het prima gedaan, ook al is hij dan nog maar 21. Ik had een tijd geleden tegen Paul De Geyter gezegd dat hij de Duitser in het oog moest houden - (lachend) Paul kent tenslotte niet zo veel van koers - en in december heeft Stauff een contract ondertekend. Deze overwinning zal ook hem goed doen. De volgende dagen loopt hij gegarandeerd op wolken."

De Belgische kampioen ook, overigens. De conditie kan er, met ook nog de Ronde van Oman in het verschiet, alleen maar op vooruitgaan. “De combinatie Qatar-Oman is een ideale voorbereiding op het Vlaamse openingsweekend. De twee voorbije jaren keerde ik pas dinsdag vóór de Omloop terug uit de Ronde van Californië. Die jetlag zit dan nog enkele dagen in je lijf en dat is niet bevorderlijk voor de benen. Ik denk dat het al even geleden is dat ik nog zó klaar zal zijn.”