Direct naar artikelinhoud

Vakbondsman De Leeuw roept op tot progressief front tegen N-VA

Vervelend voor Johan Vande Lanotte: net op het moment dat hij zijn koninklijke bemiddelingsopdracht moet aanvatten, roept ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw sp.a en Groen! op front te vormen tegen de N-VA.

De Leeuw meent dat groen en rood de handen in elkaar moeten slaan om een progressief alternatief uit te werken voor N-VA. Hij zei dat op het statutair congres van de socialistische bediendenbond BBTK in Blankenberge. “Over alle grenzen heen moet aan een links progressief alternatief gewerkt worden”, stelde De Leeuw, die tijdens zijn toespraak fel van leer trok tegen het discours van de Vlaamse nationalisten.

“We moeten goed beseffen dat wie meer ‘fiscale autonomie’ wil en meer ‘responsabilisering’ eist, in feite een afbouw van ons sociaal model voor ogen heeft”, klonk het. “We zullen onverzettelijk blijven tegen diegenen die van een staatshervorming misbruik willen maken om de solidariteit af te breken. We blijven ook onverzettelijk tegen diegenen die meer regionale macht willen misbruiken om een neoliberaal gewest te vormen en de andere gewesten de middelen te ontnemen om een sociaal beleid te voeren.”

Volgens het ABVV is het cruciaal dat de solidariteit tussen mensen gerespecteerd blijft bij een herziening van de financieringswet. Er mag ook geen fiscale concurrentie komen tussen de gewesten. “Meer overdrachten kunnen volgens ons, op voorwaarde dat de werknemers er beter van worden. Dat kan volgens ons maar als er een snijpunt gevonden wordt tussen een regionale autonomie die borg staat voor een slagkrachtig beleid en een sterk federaal niveau dat het behoud van een federale solidariteit waarborgt”, aldus De Leeuw.