Direct naar artikelinhoud

Silvio Berlusconi moet Senaat onmiddellijk verlaten

Alles heeft Silvio Berlusconi geprobeerd om zichzelf in het pluche te houden, maar gisteravond werd hij dan toch naar de exit geduwd. 'Dit is een dag van rouw,' reageerde hij.

Samen vonden de sociaaldemocratische Partito Democratico (PD) van eerste minister Enrico Letta en de M5S van Beppe Grillo voldoende steun om de wegens fraude veroordeelde oud-premier per direct uit het halfrond te bannen. Berlusconi verloor zijn slag zelfs zonder dat er formeel gestemd werd. "Dit is een dag van rouw", zei hij. Il Cavaliere mag zich de komende vijf jaar niet verkiesbaar stellen.

Eerder had hij er naar oude gewoonte mee gedreigd politieke instabiliteit te stoken. Toch ziet het er niet naar uit dat het kabinet-Letta, waar ook vijf vroegere Berlusconianen zitting in hebben, gedoemd is. Dinsdag al overleefde Letta een vertrouwensstemming.

Dat gebeurde nadat een harde kern van Silvio-adepten, verenigd in Forza Italia, tegen Letta's begroting had gestemd en naar de oppositie overgelopen was. De 'duiven' in het Berlusconi-kamp, een 50-tal politici onder leiding van minister van Binnenlandse Zaken Angelino Alfano, bleven echter Letta trouw.

Ook Berlusconi zelf probeerde nog een wit konijn uit zijn hoed te toveren. Sua Emittenza beweerde over nieuwe bewijzen te beschikken die een heropening verantwoordden van de zaak-Mediaset. Maar de politieke wereld lachte het manoeuvre weg. Ook Berlusconi's advocaten stelden zich erg voorzichtig op.

Het is in het kader van de zaak-Mediaset dat de vroegere premier enkele maanden geleden tot vier jaar cel veroordeeld werd, een straf die door een amnestieregeling tot één jaar werd herleid. Vanwege zijn hoge leeftijd - Berlusconi is inmiddels 78 jaar oud - kon hij de maatregel in huisarrest of een sociale taak omzetten. Eerder zei betrokkene al dat hij voor dat laatste kiest.

Maar uit de Senaat verbannen of niet: Berlusconi houdt nog altijd enkele troeven in handen. Hij is niet alleen rijk als Croesus, hij bezit ook tv-zenders en geniet invloed. Per slot van rekening kreeg de politicus eerder dit jaar nog tien miljoen stemmen achter zijn naam.

Door zijn veroordeling blijft hij dan wel vijf jaar lang verstoken van uitoefening van een politiek mandaat, een finale uitspraak over dat aspect laat op zich wachten.

Voor 's mans Romeinse residentie troepten gistermiddag alvast duizenden aanhangers samen, een zwarte rouwband om de arm. "Dit is een staatsgreep", zeiden sommigen in de pers. "Silvio is een politieke gevangene."