Direct naar artikelinhoud

Karel Geraerts: ‘Meteen voor de spiegel gaan staan’

Tussen de 6-2 nederlaag in Gent begin mei en het 1-0 verlies in Kortrijk van dit weekend liggen drie maanden, maar veel verschil was er zaterdag niet te merken. Er werd minder gekankerd tussen de spelers en de ploeg gaf een meer weerbare indruk, maar het niveau was even teleurstellend. De hoofden zijn vrij en de benen zijn fris, maar Club Brugge heeft zijn voetbal nog niet teruggevonden. Verrassend én ontnuchterend, na een goede voorbereiding. “Het was nog zoeken en tasten”, stelde Karel Geraerts vast. “Het leek wel of deze ploeg heel lang niet samen had gespeeld, hoewel dat niet zo is. Terwijl wij moesten bijsturen, ging het bij Kortrijk duidelijk vloeiender. Het leek alsof hun spelers elkaar veel langer kenden dan wij, terwijl het net omgekeerd is.”

Club was erop gebrand de competitie met een zege te starten, na de afgang in de play-offs vorig seizoen. Maar dat plan mislukte. Blauw-zwart kon de blamage van Gent niet uitwissen en beging meteen zijn eerste misstap. “We weten nu dat het niet vanzelf zal komen”, zei Geraerts. “Onze eerste 25 minuten vond ik niet slecht, maar daarna waren we niet scherp genoeg. We moeten meteen voor de spiegel gaan staan. Niemand was op niveau, behalve Stijnen. Iedereen moet meer uit zichzelf halen.”

Geraerts doelt daarmee ook op zichzelf. “Ik ga zeker niet naar anderen wijzen”, zei hij. “Ik begin bij mezelf.” De middenvelder beoordeelde zijn prestatie als ‘heel matig’, wij gaan nog een stapje verder: het middenveld met Vadis, Geraerts, Blondel en Perisic was zaterdag dé ontgoocheling bij Club Brugge. “Er is nog veel werk”, gaf Geraerts toe. “Dit verlies is geen ramp, maar wel een stevig signaal. Ik ga niet in op details, ook niet wat mezelf betreft, maar er zijn weinig spelers die geen werkpunten hebben. We moeten als collectief veel beter doen.”

Hij vindt het jammer dat Club pas zaterdag een kans krijgt zich te herpakken. “Nu blijven we een hele week met een slecht gevoel achter”, zegt hij. “Ik had deze week liever Europees gespeeld om deze match snel uit te wissen. We weten van vorig jaar hoe belangrijk een goede start is, daarom moeten we nu onmiddellijk reageren.”

STVV, de volgende tegenstander, is samen met Kortrijk de ploeg die het vorig seizoen zo verrassend goed deed. Met hun 1-0-winst tegen Lierse, lijken de Limburgers die goede lijn door te trekken. “We moeten dit meteen rechtzetten”, zegt Geraerts. “Er was gezegd dat Kortrijk verzwakt was tegenover vorig jaar, maar dat klopt niet. Dit was een goede ploeg. We moeten straks dus niet naar STVV kijken, we moeten zelf zorgen dat we er staan.”(BA)