Direct naar artikelinhoud

Fiscus haalt niet veel op bij Arnault

De Franse miljardair Bernard Arnault heeft vorig jaar zowat 340 miljoen euro winst gemaakt met zijn Belgische firma's. De Belgische fiscus kreeg daarvan nog geen 5 miljoen euro. Met dank aan de notionele intrest.

In totaal zijn er een 17-tal Belgische firma's die de groep van Arnault op dit moment gebruikt. De firma's hebben zopas hun jaarrekeningen ingediend bij de Nationale Bank van België voor het jaar 2013. De krant De Tijd keek de jaarrekeningen in. Alle firma's samen uit de groep noteren een winst van bijna 340 miljoen euro. Door een samenspel van notionele-intrestaftrekken, DBI-aftrekken waarbij een deel van de inkomsten via een fiscaal gunstiger dividenduitkering wordt geboekt, dubbelbelastingverdragen met Luxemburg en belastingvrije reserves is op die winst maar 4,86 miljoen euro belasting betaald. Omgerekend kan de Belgische schatkist dus amper 1,5 procent aan belastingen meepikken.

Het gros van dat bedrag komt dan nog van één firma: LVMH Finance Belgique, dat vorig jaar 99,8 miljoen euro winst voor belastingen noteerde. Het bedrijf kon voor meer dan 82 miljoen euro profiteren van de notionele intrestaftrek en moest finaal nog 4,7 miljoen euro belastingen betalen. LVMH Finance Belgique stelt zes mensen te werk. De andere firma's die allemaal gevestigd zijn op hetzelfde adres - een verdieping in een torengebouw aan de Louizalaan in Brussel - stellen ook slechts een handvol mensen tewerk.

Bernard Arnault is een heus Frans icoon. In zijn portefeuille huizen bekende firma's als de warenhuisgigant Carrefour. Maar hij is vooral bekend van het luxeconcern LVMH dat meer dan 60 luxemerken bezit, zoals Louis Vuitton, Dior, Givenchy, TAG Heuer, Veuve Clicquot en Moët & Chandon. Hij heeft ook de hand in de luxemerken Christian Dior, Bulgari en Moynat. De groep rond Bernard Arnault groepeerde een aantal jaren geleden een resem vennootschappen en holdings in ons land. Om zo gebruik te kunnen maken van een rist fiscale gunsttarieven.

Sinds eind 2012 loopt Arnault daarmee wel in de kijker, omdat hij tevens poogde om de Belgische nationaliteit te verkrijgen. Daarmee wou hij de Franse zogeheten 'rijkentaks' ontlopen. President François Hollande zette kwaad bloed bij de vermogenden in Frankrijk toen hij forse belastingverhogingen in het vooruitzicht stelde bij de hoge inkomens.

Thierry Bouckaert, de Belgische woordvoerder van Arnault, benadrukt dat de groep wereldwijd wel ruim 31 procent belastingen betaalt. In Frankrijk is de groep met 1 miljard euro belastingen zelfs een van de gulste belastingbetalers, aldus de woordvoerder.