Direct naar artikelinhoud

Bourgondisch zuinig: zes budgettips voor een rijker leven

Door de hoge voedselprijzen en de oplopende energierekeningen zien steeds meer mensen zich verplicht de tering naar de nering te zetten. Omdat u daarbij liever niet inboet aan levenskwaliteit, zochten we tips om het leven wel goedkoper, maar daarom niet minder aangenaam te maken.Door Cathérine Ongenae

1

E-couponing

Bonnen knippen uit reclamefolders is een klassieker die nog stamt uit oma’s tijd. Wie te weinig tijd heeft om die folders uit te pluizen, kan gebaat zijn met e-couponing, de 2.0-versie van de traditionele kortingsbon. Talloze websites, zoals www.mijnkorting.be, werken samen met merkproducten en (web)winkels, die er hun kortingen van het moment op aanprijzen. Op www.promobutler.be en www.puntavista.be kunt u online alle promotiefolders doorbladeren. De bijbehorende bonnen hoeft u maar uit te printen.

2

De goedkoopste supermarkt

De goedkoopste supermarkten vindt u met de interactieve kaart op de website van Test-Aankoop. Het magazine bezocht 500 supermarkten in België en noteerde zowel de prijzen van merkproducten als de goedkopere huismerken. Tik uw postcode in. De groen oplichtende warenhuizen zijn de goedkoopste, de rode de duurste. In de bijhorende tabel staat ook nog eens hoeveel procent hoger de prijzen liggen. Dat Colruyt het goedkoopste huismerk aanbiedt, en dus meestal groen kleurt, is al even geen geheim meer.

Link: www.test-aankoop.be/prijzen/welke-supermarkt-in-uw-buurt-is-het-goedkoopst-s660613.htm

3

Lekker koken met minder

Kookprogramma’s inspireren om vaker zelf aan het gasvuur te gaan staan, de soms dure ingrediënten houden ons dan weer tegen. Toch kan het, lekker en gevarieerd koken met minder. Zuinige levensgenieter Marleen Van Gaver deelt haar recepten op de website www.budgetkoken.be. De beste werden zelfs gebundeld in het kookboek Budgetkoken onder de 2,5 euro (Standaard Uitgeverij). De Nederlandse televisiemaakster Lydia Tuijnman gaat nog een stap verder in haar kookboek Lekker koken onder euro 1,50. Van haar hand verscheen eerder ook Het kliekjeskookboek (Van Dishoeck). De titel zegt het: probeer zo weinig mogelijk weg te gooien.

Andere zaken die u moet weten: vermijd verrijkte producten, ze kosten meer en de beloofde effecten zijn verre van bewezen. Kraanwater is even goed als water uit een fles. Laat de voorgesneden groenten links liggen. U spaart ook ettelijke euro’s uit door frisdranken te vervangen door zelfgemaakte limonade (met grenadine of vers citroensap en suiker) of ice tea. Kweek zelf uw kruidenplantjes. Kies voor seizoensgroenten- en fruit (www.groentekalender.be).

4

Sla de tussenschakel over

De hoge kwaliteit van hoeve- en streekproducten is niet alleen onbetwistbaar, de prijzen liggen ook beduidend lager omdat u rechtsreeks bij de boer aankoopt. Over het algemeen zijn eieren, aardappelen, fruit en groenten goedkoper op de hoeve dan elders (hoewel de hard discount er soms onder gaat). Zuivel (buiten melk en boter) en vlees vallen iets duurder uit op de hoeve, maar u doet een goede zaak als u inschrijft op de vleespakketten. Op de site www.hoeveproducten.be vindt u hoeves in uw buurt.

Wat streekproducten betreft: onze traditionele streekproducten zijn vaak goedkoper dan de Franse of Italiaanse producten. Vergelijk maar eens de prijs van Bresaola met die van Filet d’Anvers. Hetzelfde geldt voor onze streekbieren en laat bier aan tafel nu net weer ‘in’ zijn. Bovendien kunt u er ook culinair verrassend mee uit de hoek komen. Onlangs bereidde Kaaitheaterkokkin Lut De Clercq voor de Brakkegrond nog een prestigieus zevengangenmenu met Belgische bio- en streekproducten. Op www.streekproduct.be vindt u recepten.

5

Gastronomie voor minder

Fijnproevers mogen zich in de handen wrijven, want van 6 tot 14 mei loopt de derde editie van de RestoDays. 256 restaurants in België, Luxemburg en Noord-Frankrijk, waarvan 16 met een Michelinster, bieden tijdens die week gastronomische driegangenmenu’s tegen zachte prijzen. Voor een lunch betaalt u 21 euro, voor een diner 28 euro. In een etablissement met sterren wordt dat 36 euro voor de lunch en 43 euro voor het diner. Een lijst van de deelnemende restaurants vindt u op www.restodays.be. We raden u aan snel te reserveren.

Een andere optie is Restopass, een internationaal initiatief dat voorlopig enkel in Barcelona en Brussel operationeel is. De Restopass kost u 45 euro, maar daarvoor krijgen u en uw disgenoten een jaar lang 30 procent korting (maximum 50 euro) in een van de 45 restaurants die op de lijst staan. Uw 45 euro zou u er volgens www.restopass.com na twee diners uit hebben. Op de Brusselse Restopass prijken onder meer Fornostar en Switch (in de Brusselse Dansaertwijk), het hoog aangeschreven Rouge Tomate op de Louisalaan en Blue Elephant, de befaamde Thai in Ukkel.

6

Social shopping

Een lichaamsverzorging met weldoende massage voor 49 euro in plaats van 170 euro? Een oosters driegangenmenu, inclusief wijn, voor 42 euro in plaats van 120 euro? Schrijf u in op de website www.groupon.be en hou uw mailbox in de gaten.

Groupon is een internationaal bedrijf dat in België een half miljoen leden telt en deals sluit met handelszaken die hun klantenbestand willen uitbreiden. Groupon geeft hen ruimte op de site, de zaak in kwestie biedt de klant een arrangement aan met een minimumkorting van 50 procent. Dat kan, afhankelijk van de stad waar u op klikt, variëren van een wellness-sessie tot een carwashbeurt of een etentje. Verder is het systeem eenvoudig: u koopt het totaalpakket via de website, reserveert en betaalt met de afgeprinte bon. Let wel: snel zijn is de boodschap, want u koopt in groep en op is op. Lees ook zeker de kleine lettertjes, want de bonnen hebben een beperkte geldigheidsduur. Hoed u voor contracten op lange termijn, zoals aanbiedingen van gsm-operatoren.

Ook erg populair zijn intussen de verkoopsites www.vente-exclusive.be en www.justandonly.com. Deze onlinewinkels bieden dagelijks merkproducten aan tegen sterk verminderde prijzen, zoals kledij, accessoires, decoratiespullen en kookgerei. Een lingeriesetje van Marlies Dekkers? Een jeans van het dure merk Seven for all Mankind? Designlampen van Muno? Kortingen kunnen oplopen tot 80 procent.