Direct naar artikelinhoud

Frans-Duits reddingsplan in de maak voor Griekenland

De internationale diplomatie draait op volle toeren om de financiële redding van Griekenland op een gecoördineerde manier te laten verlopen. Zelfs het Witte Huis moeit er zich mee. Er zou achter de schermen een Frans-Duits noodplan in de maak zijn, waarbij zowel overheden als banken bijspringen.

Ook het Witte Huis bezorgd voor de gevolgen van de Griekse schuldencrisis

Brussel

‘Ik twijfel er niet aan dat Griekenland er zal in slagen om zich te herfinancieren. Het geld kan komen van de private sector, overheden of beide’, verklaarde Frans minister van Economie en Financiën Christine Lagarde.

In het weekend zijn de financiële markten dicht. De wereldleiders en topbankiers maakten daarvan gebruik om driftig heen en weer te telefoneren over de Griekse schuldencrisis. Het diplomatieke topoverleg draait om één vraag: hoe te vermijden dat de wankele Griekse staatsfinanciën de euro onderuit halen?Een noodplan lijkt in de maak. Volgens verscheidene media zouden Duitsland en Frankrijk overwegen om voor 20 tot 30 miljard euro Grieks staatspapier te kopen. Dat zou het noodlijdende Griekenland snel meer financiële ademruimte geven. Om aan zijn schulden te voldoen en tekorten te vullen, moet Griekenland dit jaar naar schatting 54 miljard euro lenen. Griekenland zou volgens The Wall Street Journal staatsobligaties verkopen aan Duitse en Franse instellingen, wellicht staatsbanken, maar mogelijk ook aan private investeerders. Jorgo Chatzimarkakis, een Duits europarlementslid met Griekse roots, verklaarde zaterdag dat de Duitse staatsbank KfW en de Franse staatsbank Caisse des Dépôts worden betrokken in de deal, en mogelijk ook de Nederlandse staat. “Duitsland zal onmiddellijk voor 5 tot 7 miljard obligaties kopen”, beweert hij.Grieks premier Georgios Papandreou had vrijdagavond nog een persoonlijk gesprek met topman Josef Ackermann van Deutsche Bank, een grote belegger in Grieks staatspapier. Mogelijk wou Papandreou ook Deutsche Bank ervan overtuigen om met centen over de brug te komen.De aftredende Nederlandse regering verklaarde gisteren dat ze op dit moment geen plannen heeft om Grieks staatspapier te kopen. Ook Parijs en Berlijn wilden het bestaan van een noodplan niet bevestigen. Daar hebben ze ook geen belang bij, want dat zou de druk verlagen op de Griekse regering om doortastend te saneren.Frans minister van Economie en Financiën Christine Lagarde liet toch even in haar kaarten kijken. “Ik twijfel er niet aan dat Griekenland er in zal slagen om zich te herfinancieren via de mogelijkheden die wij nu aan het exploreren zijn”, verklaarde ze op de Franse radio. “Er liggen een aantal voorstellen op tafel binnen de eurozone. Die oplossingen hebben betrekking op of privépartners, of overheden, of beide.” “Lagarde spreekt alleen voor Frankrijk”, reageerde Berlijn meteen. Duits bondskanselier Angela Merkel beklemtoonde later op de dag dat er nog geen beslissingen zijn genomen over financiële steun aan Griekenland. Ze ontkende ook dat de Duitse regering de voorbije maanden heimelijk geld heeft opzijgezet voor mogelijke steun aan Griekenland. Merkel erkent wel dat de Europese eenheidsmunt in de diepste crisis is beland sinds zijn lancering ruim tien jaar geleden. “De euro zit zeker en vast in zijn zwaarste fase sinds zijn ontstaan”, verklaarde ze op de ARD-televisie.

Merkel had vrijdagavond nog een videoconferentie met Amerikaans president Barack Obama en Brits premier Gordon Brown. De Griekse crisis was een van de belangrijkste onderwerpen, wat erop duidt dat ook de regering-Obama beducht is voor zwaar onweer op de financiële markten mocht Griekenland kapseizen. “De VS geloven dat de EU gepast kan en zal reageren om deze crisis te bezweren”, verklaarde het Witte Huis achteraf.Ook het Internationaal Monetair Fonds wordt almaar vaker genoemd als mederedder van Griekenland. Maar IMF-baas Dominique Strauss-Kahn gaat er, zoals de Amerikanen, vanuit dat Europa zelf de Griekse smurrie zal schoonmaken. “De Europeanen willen het zelf oplossen, en het IMF gelooft dat ze daartoe in staat zijn.”Luxemburg heeft zich intussen bereid verklaard collega-euroland Griekenland te helpen indien het een vraag in die zin krijgt, maar “het moet eerst overtuigd zijn dat de maatregelen ernstig zijn”, zo waarschuwde Luxemburgs premier Jean-Claude Juncker in een Griekse krant. “Griekenland moet zijn inspanningen opdrijven om zijn overheidstekort te beperken”, zei Juncker, die ook voorzitter is van de financiënministers uit de eurozone. “De regering moet zich concentreren op manieren om de uitgaven te verminderen en inkomsten te verhogen. Griekenland moet begrijpen dat de Duitse, Belgische of Luxemburgse belastingbetalers niet bereid zijn de kosten te dragen van het slechte Griekse begrotingsbeleid.”De tijd dringt voor een kordate oplossing, want er zijn almaar meer signalen dat grote speculatieve fondsen een massale aanval tegen de euro voorbereiden. Een bankroet van Griekenland kan een domino-effect veroorzaken en landen als Spanje, Ierland, Italië of Portugal in de problemen brengen.Ondertussen schakelt Papandreou zijn diplomatieke offensief nog in een hogere versnelling. Vrijdag ontmoet hij Merkel in Berlijn. Vier dagen later reist hij af naar Washington om met Obama te spreken. Gisteravond al trok eurocommissaris voor Economie en Financiën Olli Rehn naar Athene om met de Griekse regering en centrale bank de begrotingsproblemen onder de loep te nemen.