Direct naar artikelinhoud

Turks leger doodt 49 Koerdische rebellen in twee dagen tijd

De voorbije twee dagen heeft het Turkse leger 49 rebellen van de Koerdische arbeiderspartij PKK gedood. Dat zegt de Turkse legerleiding.

Turkse militairen startten een nieuw offensief tegen de PKK na de aanvallen van Koerdische rebellen dinsdag op legerposten nabij de Turks-Iraakse grens. Daarbij kwamen 24 Turkse soldaten om het leven. Strijders van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) vielen toen acht doelen tegelijkertijd aan in de districten Cukura en Yuksekova in de provincie Hakkari, zeggen bronnen binnen het leger. Bij de actie raakten 22 militairen gewond.

Maar het afgelopen weekend sloeg het Turkse leger duidelijk terug. "Alles samen werden 49 terroristen om het leven gebracht", zegt een legerwoordvoerder. Volgens sommige bronnen staken de Turkse soldaten de grens met Irak over.

Het PKK-offensief van vorige week waarbij 24 militairen omkwamen betekende voor de Turkse leger het zwaarste verlies sinds 1993, toen bij een aanval van de PKK in de provincie Bingol 33 militairen het leven lieten.

De afgelopen maanden is de strijd tussen het regeringsleger en de PKK opgelaaid. Sinds juli zijn daarbij al meer dan 50 Turkse militairen omgekomen. De PKK houdt zich schuil in het noorden van Irak. Het Turkse leger voert daar regelmatig bombardementen uit op PKK-kampen.

De PKK vecht voor meer autonomie voor de Koerden in het zuidoosten van Turkije. In Europa en de VS staat de beweging op de lijst van terreurgroepen.