Juncker wil regels voor ex-commissarissen strenger maken

Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, wil de ethische code van de Commissie strenger maken. Juncker doet de uitspraken nadat zijn voorganger José Manuel Barroso onder vuur kwam te liggen over zijn aanstelling bij de zakenbank Goldman Sachs. Ook Juncker kreeg kritiek, over de manier waarop hij deze zaak aangepakt heeft.
AFP or licensors
Jean-Claude Juncker bij de ondertekening van het CETA-verdrag.

In een interview met de krant Le Soir zegt Juncker dat hij voortaan strengere regels wil hanteren voor oud-commissarissen.

Juncker gaat voorstellen om de "afkoelingsperiode" voor de voorzitter van de Commissie te verlengen van 18 maanden tot drie jaar. Voor gewone commissarissen zou die termijn verlengd moeten worden tot twee jaar. In die afkoelingsperiode moeten oud-commissarissen hun vroegere werkgever toestemming vragen om bij een privébedrijf te gaan werken.

In het geval van Barroso is die termijn van anderhalf jaar gerespecteerd. Het ethisch comité oordeelde eind oktober dat Barroso's beslissing niet getuigt van gezond verstand, maar geen schending van de integriteit vormt.

Zelfs als de commissieleden niet akkoord gaan met Junckers voorstel, dan nog zal Juncker binnen de drie jaar niet voor een bank of ander bedrijf gaan werken. "Ik ben het trouwens ook niet van plan na die drie jaar", aldus nog Juncker.

Eerder hadden ook al het ethisch comité en de Europese ombudsvrouw Emily O'Reilly gepleit voor een wijziging van de ethische code.

Meest gelezen