Direct naar artikelinhoud

Jongeren hebben meer tijd nodig

Kinderen en jongeren hebben zowel letterlijk als figuurlijk meer tijd nodig. Dat concludeert het Kinderrechtencommissariaat in zijn jaarverslag. Tijd voor zichzelf, tijd om zich staande te houden op school of tijd van de rechter om bij een vechtscheiding hun zegje te doen.

Het Kinderrechtencommissariaat kreeg vorig jaar via zijn klachtenlijn 975 meldingen binnen van kinderen, jongeren, ouders of hulpverleners. Veelal vragen om informatie, maar ook heel wat klachten over echtscheidingen, school of de jeugdzorg. Algemene conclusie: kinderen en jongeren vragen om meer tijd.

"Uit de signalen die we krijgen, konden we afleiden dat kinderen of jongeren die het moeilijk hebben en dus meer tijd vragen, steeds vaker naar andere voorzieningen worden doorgeschoven of een time-out krijgen", zegt kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen. "Dat kan onder meer verklaard worden door een groeiende managementslogica in de zorg en het onderwijs. Leerkrachten en zorgverleners moeten binnen een welomschreven tijd targets bereiken en komen zo onder druk te staan."

Heel wat kinderen geven ook aan dat ze meer gehoord willen worden in zaken die hen aanbelangen, zoals echtscheidingen of asielaanvragen. Hoewel er onder meer met de oprichting van de familierechtbank al belangrijke stappen gezet zijn, vraagt Vanobbergen de overheden uitdrukkelijk om de stem en het perspectief van kinderen nog meer een volwaardige plek te geven.

"Uit een onderzoek van Kind en Samenleving is bijvoorbeeld gebleken dat kinderen vinden dat het werk van hun ouders vreet aan de gezinstijd en aan de vrije tijd die hun ouders met hen doorbrengen", zegt Vanobbergen. "Waarom kinderen dan geen stem geven in de discussies over tijdskrediet?"

Ook voor leraren en hulpverleners die met kinderen werken, vraagt het Kinderrechtencommissariaat meer ruimte. "Opvoeders, leerkrachten, verplegers en consulenten slaan een noodkreet", aldus Vanobbergen. "Ze vragen tijd om hun zorg- en onderwijsengagement voor kinderen ernstig te kunnen opnemen. Kinderen en jongeren voelen dat ook duidelijk aan. Ze merken dat er minder tijd is voor overleg en inspraak."