Hebben de Democraten al een strijdstaat binnen?

Het ziet er goed uit voor Hillary Clinton in strijdstaat Nevada. Dat komt omdat de Democraten het bijzonder goed hebben gedaan bij het vervroegd stemmen. De opkomst bij de voorverkiezingen was er overweldigend. Betaalt Donald Trump er de rekening van zijn uitspraken over Mexicanen? "Hij wou een muur, hij heeft er een, een muur van Democratische kiezers", zei iemand van het Clinton-kamp.
Clinton was donderdag nog op bezoek bij een kapper in Las Vegas.

De Democraten hebben in Nevada een voorsprong opgebouwd die best wel eens onoverbrugbaar zou kunnen blijken, schrijft CNN. In de westelijke battleground state is het vervroegd stemmen afgelopen.

De Democraten zouden er met 6 procent leiden, en zelfs met bijna 14 procent in het belangrijkste kiesdistrict. In enkele gebieden doen ze het beter dan Barack Obama op hetzelfde moment in 2012 - Obama zou toen uiteindelijk de staat binnenhalen met 7 procentpunten verschil.

Het oude record van een dagopkomst bij early voting werd verpletterd in Clark County (Las Vegas) met ruim 57.000 stemmers. Op zich is het geen verrassing dat de Democraten daar leiden, maar hun marge is dat wel: 13,7 procent.

"Trump heeft zijn muur gekregen"

Het ziet ernaar uit dat de Spaanssprekende gemeenschap massaal gaan stemmen is na Trumps negatieve uitspraken over de Mexicanen. In Cardenas Market was de opkomst van vroege stemmers zo groot, dat de stembureaus langer openbleven. Er stonden bijzonder lange wachtrijen, met daarbij heel wat latino-kiezers, die in principe vooral "blauw" stemmen voor Clinton.

"Het ziet ernaar uit dat Trump zijn muur heeft gekregen. Een muur van (Democratische) kiezers", zei Yvanna Cancela, die meewerkte aan de campagne om Democratische stemmers naar het stemhokje te krijgen.

Nevada is goed voor 6 kiesmannen, en is net als enkele andere staten in het zuidwesten zoals Arizona hard bevochten. Trump zou Arizona binnenhalen, maar Clinton Colorado en New Mexico.

Meest gelezen