Direct naar artikelinhoud

De plagiaatzaak van Jeff Koons

De belangrijkste precedenten van plagiaat in de kunsten zijn te vinden in de Verenigde Staten. De wetgeving is daar enigszins anders. Zij hanteren naast auteursrecht ook de regel van fair use, waardoor je als kunstenaar wel andermans beelden mag gebruiken.

Een bekende rechtszaak is die van fotograaf Art Rogers tegen beeldend kunstenaar Jeff Koons in 1992. Diens kleurrijke beeldhouwwerk String of Puppies, in viervoud gemaakt in 1988, was duidelijk geïnspireerd op een foto van Rogers. Daarop was ook een koppel te zien met acht puppy's op de schoot.

Het beeld van Koons maakte deel uit van zijn Banality-reeks, die hem wereldberoemd zou maken. Iets wat dus ook fotograaf Rogers niet ontging. Hij spande een rechtzaak in, Koons deed beroep op de regel van fair use maar ving bot. De rechter oordeelde dat het werk geen parodie was, omdat Koons niets aan het origineel had toegevoegd. De zaak werd met een minnelijke schikking geregeld. Koons moest ook het vierde, onverkochte kunstwerk naar Rogers opsturen.