Direct naar artikelinhoud

Speelvogel met flitsende actie

Dodi Lukebakio (18) was bij zijn eerste basisplaats voor Anderlecht meteen goed voor een assist. Zijn luciferbenen zetten het Constant Vanden Stockstadion in brand. Toch is er nog veel werk aan de winkel: nonchalance staat een basisplaats in de weg.

Hoe goed is hij?

"Al bij de preminiemen zagen we dat hij te goed was voor ons", zegt Klaas Vanhove van FC Asse, de club waar Dodi Lukebakio zijn eerste voetbalstapjes zette. Al snel ging de vleugel-aanvaller naar FC Brussels, nu RWDM Brussels. Daar bleef hij tot zijn 13de.

"Je wist meestal welke beweging hij ging maken, en hij voerde dat zo goed uit dat hij de bal nooit verloor", weet jeugdtrainer Thierry Cabeke nog. "Ik zag wel dat hij talent had, al kon ik toen niet zeggen dat hij het tot in eerste klasse zou schoppen. Bij Batshuayi, die ik als tiener ook heb getraind, had ik dat gevoel wel meteen."

De jeugdscouts van Anderlecht twijfelden niet en overtuigden Lukebakio met het Purple Talents-project. In de jeugdopleiding van paars-wit circuleerden er bijnamen als 'De Blikopener' en 'Slangenmens'. Blikopener omdat hij met één actie een potdichte verdediging kan opensplijten. Slangenmens omwille van zijn bijzondere lichaamsbouw: groot, soepel en benen zo dun als lucifers.

Maar hét grote toptalent à la Youri Tielemans of Adnan Januzaj is hij nooit geweest. "Hij was wispelturig, zowel wat mentaliteit als prestaties betrof", geeft technisch directeur Jean Kindermans van Anderlecht aan. "Dat blijft ook nu een werkpunt voor Dodi. Maar met zijn techniek, snelheid en passeerbewegingen kan hij op elk moment iets forceren."

Was hij altijd nonchalant?

Het grootste manco van Lukebakio? Zijn nonchalance. Anderlecht-coach Besnik Hasi stuurde hem afgelopen zomer zelfs terug naar de B-kern omdat hij tot vijf keer toe te laat was gekomen tijdens zijn eerste stage met het eerste elftal. Kindermans was verrast, net zoals velen. "Dodi heeft, zoals wel vaker het geval is bij jongeren van Afrikaanse origine, wat problemen op vlak van discipline. Als je voor de eerste keer mee mag op stage met de eerste ploeg, dan moet je eigenlijk overal als eerste aanwezig zijn."

Op tijd komen is nooit de specialiteit van Lukebakio geweest. Zijn jeugdtrainers bij Asse en FC Brussels zeggen unisono: "Dodi kwam heel vaak te laat." Dat heeft niets te maken met slechte wil, zo zegt René Peeters, trainer bij de U21 van Anderlecht. "Zijn nonchalance is soms storend, maar je mag die speelse kant ook niet wegnemen want dan verliest Dodi een groot deel van zijn kwaliteiten. Lukebakio doet dat ook niet met opzet. Als je met hem overloopt wat hij fout heeft gedaan, zal hij altijd zeggen: 'Je hebt gelijk, coach.' Het is zo'n goede jongen.

"Nadat Hasi hem teruggezet had naar de beloften, hebben we een goed gesprek gehad. Samen met de sociale cel en technische staf van de U21 hebben we hem bijgestuurd. Met succes. De afgelopen maanden was zijn spel niet alleen spectaculair bij de beloften, hij haalde ook een hoog rendement, met veel goals en assists."

Waarom speelt hij niet voor België?

Lukebakio is een Brusselaar. Perfect tweetalig ook - zijn ouders stuurden hem naar een Nederlandstalige school. Als zo iemand op zijn 18de debuteert voor de eerste ploeg van Anderlecht, lijkt een cap bij de Belgische jeugdselecties niet meer veraf. "We wilden hem er vorig jaar al bij", zegt Julien Cools, assistent van de U19. Maar navraag leerde dat Lukebakio niet in het bezit is van een Belgisch paspoort."

Lukebakio heeft officieel voorlopig enkel de Congolese nationaliteit - zijn ouders zijn van Congolese origine. Maar ook voor de jeugdploegen van het Afrikaanse land kwam hij nog niet uit. De vleugelspeler heeft een aanvraag lopen om Belg te worden. Het is dus niet uitgesloten dat hij later voor de Belgische nationale ploeg zal uitkomen.