Direct naar artikelinhoud

'Vikings leefden in koud klimaat'

Tot nog toe dachten we dat de Vikings van Groenland uitzwermden door een verandering in het klimaat. Maar blijkbaar was het daar al koud toen ze er nog woonden.

De Vikings konden zich in de Middeleeuwen op Groenland vestigen dankzij een periode van ongewoon warm weer. Het milde klimaat zorgde voor gunstige leefomstandigheden. Toen enkele eeuwen later een koude periode aanbrak werden ze door de barre omstandigheden gedwongen hun verblijf op te geven. Zo luidt althans een wijdverbreide theorie over de kolonisatie van Groenland door de Vikings. Deze lezing wordt nu door Amerikaanse wetenschappers betwist: volgens hen was het destijds niet zo warm als veelal wordt aangenomen.

Volgens onderzoekers van onder meer de Columbia University was het al behoorlijk koud toen de Vikings Groenland bewoonden. Daaruit maken ze op dat het klimaat vermoedelijk geen doorslaggevende rol speelde bij de teloorgang van hun nederzettingen, zo'n vier eeuwen na aankomst. Andere factoren die mogelijk bijdroegen aan de exodus van de Vikings winnen daardoor aan geloofwaardigheid: het inzakken van de handel, bodemerosie en botsingen met de inheemse bevolking, de Inuit.