Direct naar artikelinhoud

Onderhandelaar: 'Geen enkel land wil dwarsliggen'

Afgelopen weekend is in de onderhandelingen duidelijk geworden dat er een uniek positief momentum is. Dat zegt Ulrik Lenaerts, een van de twee belangrijkste Belgische onderhandelaars tussen twee sessies door. "De klassieke struikelblokken zijn politiek nog niet uitgeklaard. Maar we gaan nu wel de tweede, politieke fase in met positieve keuzes", zegt Lenaerts.

Zo zijn de landen ermee akkoord gegaan een beknopte tekst te aanvaarden met voorstellen waarover nog niet altijd eensgezindheid was. "Iedereen heeft posities verlaten om met deze versie door te gaan in plaats van met een onwerkbaar lang document vol haakjes", zegt Lenaerts.

Werken per thema

Bovendien gaven alle landen groen licht voor de zeer directe en politieke vervolgaanpak van het Franse voorzitterschap. Lenaerts: "In plaats van nu letter voor letter door te ploegen, hebben de Fransen per belangrijk thema, zoals het ambitieniveau en de solidariteit tussen industrielanden en ontwikkelingslanden, telkens twee ministers aangeduid. Zij moeten tegen dinsdag een voorstel indienen. Die aanpak van bilaterale pendeldiplomatie is veel voortvarender dan met iedereen tegelijk zwoegen op stukken tekst."

Ook positief is de consensus dat het akkoord wettelijk bindend moet zijn. "Hoewel de grote struikelblokken nog niet politiek uitgeklaard zijn, is het erg duidelijk dat iedereen bereid is toe te geven en geen enkel land de schande op zich wil halen om zwaar te gaan dwarsliggen", zegt Lenaerts nog.