Direct naar artikelinhoud

CD&V en N-VA botsen over zondagopeningen

Gemeenten moeten zelf hun koopzondagen kunnen organiseren. Dat vindt Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA). De bevoegde federale minister, Kris Peeters (CD&V), is echter geen voorstander.

Volgens een recent arrest van het hof van cassatie zouden onder meer winkels aan de kust verplicht zijn om tien zondagen per jaar de deuren te sluiten. Dat is een groot verschil met vroeger, want toen werd de wetgeving anders geïnterpreteerd. Een individuele werknemer mocht maximaal 43 zondagen per jaar werken, maar door telkens ander personeel in te zetten, kon een ondernemer zijn winkel toch het volledige jaar openhouden.

Vlaams Parlementslid Cathy Coudyser (N-VA), uit Knokke-Heist, kaartte de zaak aan bij partijgenoot en Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts. "Als winkels verplicht worden om tien zondagen per jaar de deuren te sluiten, dan is dat voor de winkels aan de kust een kleine economische ramp", zegt Coudyser. Uit cijfers van Unizo blijkt dat sommige winkels aan de kust meer dan de helft van hun wekelijkse omzet realiseren op zondag.

'Vrij kunnen beslissen'

Weyts wil gemeenten vrij laten beslissen over het inrichten van koopzondagen: "In overleg met de handelaars moeten lokale besturen de vrijheid hebben om de winkels desnoods elke zondag te openen. Zeker op plaatsen waar de economische realiteit er om vraagt", zegt Weyts.

Alleen is Weyts eigenlijk niet bevoegd voor de problematiek, want die is federaal geregeld. Er is dus overleg nodig.

Federaal minister van Werk en Economie Kris Peeters (CD&V) is geen voorstander van een verdere versoepeling. "Er zijn vandaag reeds veel mogelijkheden inzake opening en tewerkstelling op zondag. Het is zelfs zo dat de tewerkstelling in toeristische zones meer mogelijkheden heeft dan bij de specifieke regeling, omdat ze dit ook kunnen combineren met bepaalde algemene en sectorgebonden regelingen", laat het kabinet weten.

Bovendien voorziet het regeerakkoord een discussie over flexibiliteit en arbeidsduur in overleg met de sociale partners. "Wij verkiezen om daar geen voorafname op te doen", klinkt het bij Peeters. "Maar als Weyts erom vraagt, dan gaan we graag rond de tafel zitten. Natuurlijk wel in overleg met de sociale partners."

Vorige week pakte Open Vld-kamerlid Vincent Van Quickenborne ook al uit met een voorstel om de openingsuren van winkels te verlengen. Nu zijn winkels verplicht om tegen 20 uur 's avonds te sluiten. Als het van de Vlaamse liberalen afhangt, wordt dat 22 uur. Ook daar is CD&V tegen gekant.