Direct naar artikelinhoud

Facebook-baas krijgt privacy, als hij betaalt

Het is niet omdat Mark Zuckerberg (30) zijn gebruikers zo veel mogelijk over zich laat prijsgeven, dat de Facebook-baas niet zelf op zijn eigen privacy is gesteld. In zijn eigen achtertuin vindt het bizarre gevecht plaats over wie inkijk krijgt op zijn slaapkamer.

Nieuwe gelekte mails van financieel adviseurs, advocaten en zelfs van zijn vrouw onthullen het gevecht om privacy dat Mark Zuckerberg al jarenlang voert met een van zijn buren in Palo Alto, Californië. De welgestelde bedenker van de sociaalnetwerksite heeft schijnbaar liever een verre vriend dan een goede buur. "Hoe lossen we dit probleem op?", vraagt een adviseur van Zuckerberg in een van de mails aan zijn makelaar. "MZ (Mark Zuckerberg, red.) wil hem niet ontmoeten. Nooit."

Toen Zuckerberg in 2013 38 miljoen euro op tafel legde voor de aankoop van vier aangrenzende huizen, werd al duidelijk dat het dispuut verder ging dan een idiote burenruzie over een haag of boom die dringend aan bijknippen toe was. Nu blijkt dat een naburige zakenman profijt wilde slaan uit Zuckerbergs verlangen naar privacy en daarvoor wel heel ver ging.

Vastgoedontwikkelaar Mircea Voskerician zou een jaar eerder een mail naar de Facebook-baas hebben gestuurd met de bewering dat hij een gigantisch huis zou bouwen, zo goed als in de achtertuin van Zuckerberg. Het nieuwe huis, zo zou hij gezegd hebben, zou een direct zicht op de huidige woonst van de Facebook-miljonair hebben, mét inkijk op de slaapkamer van hem en zijn vrouw.

Uit bewijsstukken die zijn neergelegd bij de rechter, en het magazine BloombergBusiness te pakken kreeg, blijkt dat Voskerician een voorstel deed aan Zuckerberg om alsnog zijn privacy te vrijwaren. Hij zou hem het perceel verkopen, op voorwaarde dat de jonge Facebook-bedenker hem zou voorstellen aan zijn vele invloedrijke contacten in Silicon Valley. De zakenman wilde een ticket voor het machtige eliteclubje van techmiljonairs en Zuckerberg was daarbij de sleutel.

"Meneer Zuckerberg, ik ben tevreden dat ik uw privacy kan vrijwaren door u het Hamilton-pand te verkopen", schrijft Voskerician in een gelekte mail aan Zuckerberg. "Een van de redenen waarom ik dit deed is uw voorstel om me te helpen om mijn huizen en bouwprojecten aan uw werknemers voor te stellen en een relatie met u op te bouwen."

Volgens Voskerician was Zuckerberg akkoord gegaan zijn met zijn voorstel, maar dat werd nooit op papier gezet.

Obsceen voorstel

In een e-mail zegt Zuckerbergs financieel adviseur dat het vrijwaren van de privacy van zijn baas onder die voorwaarden zonder meer een "obsceen voorstel" is. "Het zijn zulke dingen die me verdrietig maken", schrijft Zuckerbergs vrouw Priscilla Chan in een mail aan haar man. Ze vroeg zich af of de financieel adviseur stilletjes kon uitzoeken of ze het perceel volledig kunnen overkopen. Advocaten van Zuckerberg spreken in persoonlijke e-mails over "afpersing".

Het is Voskerician zelf die naar de rechter is gestapt om Zuckerberg aan te klagen voor het niet-naleven van zijn overeenkomst. Als de twee partijen niet tot een akkoord komen, komt de zaak voor de rechter. Als Voskerician zijn gelijk haalt, krijgt hij mogelijk het gewraakte eigendom terug.