Direct naar artikelinhoud

De Wever: 'Daders werden goed verzorgd in ons land'

Antwerps burgemeester en N-VA-voorzitter Bart De Wever reageert fors op de aanslagen in Brussel. Hij is boos omdat daders 'dikwijls worden gesteund vanuit hun eigen gemeenschap'.

"Als ik eerlijk ben voor mezelf, dan voel ik vooral heel scherpe woede", zei De Wever aan VTMNieuws. "Woede omdat zoiets kan gebeuren. Dat mensen die hier geboren zijn zoiets doen. Mensen die hier hun hele leven lang heel goed verzorgd zijn."

De broers Khalid (27) en Ibrahim (29) el-Bakraoui, die zichzelf opbliezen bij de aanslagen, zijn geboren en getogen in Brussel.

De Wever is boos omdat terroristen "dikwijls nog vanuit hun eigen gemeenschap worden gesteund". Daarmee verwijst hij naar het feit dat Salah Abdeslam mogelijk maandenlang ondergedoken leefde in Brussel. Dat er dan ook nog werd geprotesteerd tegen zijn arrestatie, gaat er bij de Antwerpse burgemeester niet in. In Molenbeek werden journalisten en ordehandhavers bekogeld met stenen.

De Wever: "En dan moet ik nog analyses lezen dat het de schuld is van de samenleving die beter had moeten omgaan met dit soort jongeren. Daar word ik echt razend van."

De reactie van de N-VA-voorzitter maakt gemengde reacties los in de Wetstraat. De voorbije dagen spraken de partijvoorzitters van CD&V, Open Vld en MR stuk voor stuk verzoenende taal. Ook de ministers van N-VA stelden zich gematigd op. "De uitspraken van De Wever staan haaks op wat deze regering wil uitstralen", zegt een regeringsbron. Uit respect voor de slachtoffers willen de coalitiepartners geen polemiek starten.

Zakia Khattabi, covoorzitter van Ecolo, doet dat wel. Volgens Khattabi bereidt De Wever met zijn uitlatingen een nieuwe rekruteringsronde door IS voor. "Hij kiest ervoor om verdeeldheid te zaaien door één gemeenschap te viseren. IS bouwt op dergelijke verdeeldheid." De Franstalige groenen benadrukken dat er ook mensen van de moslimgemeenschap in de metro en op de luchthaven waren. "De gemeenschap waarover hij het heeft, bestaat niet, het gaat om criminelen die elkaar duidelijk beschermen."

Poëzie

Volgens N-VA-woordvoerder Joachim Pohlmann zegt De Wever luidop wat veel mensen denken. "Als je ziet dat die daders geen zin hebben om te verzoenen, dan gaat een dikke knuffel echt niet helpen. Je kunt niet ontkennen dat er een probleem is als er vanuit een gemeenschap stenen worden gegooid bij de arrestatie van Abdeslam. Op zijn best spreek je dan van apartheid, op zijn slechtst van vijandelijkheid."

Ook Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) was misnoegd over de stenengooiende jongeren na de arrestatie van Abdeslam. Maar gisteren lanceerde hij wel een verzoenend stukje poëzie op Facebook.

"Laten we in samenhorigheid verdedigen wat ons heilig is , oud- en nieuwkomers verenigd. Laten we in even grote samenhorigheid solidair zijn. En ook als het moeilijk is, blijven gaan voor een warm, inclusief Vlaanderen, voor een gedeelde samenleving, verbonden door de beginselen van onze rechtstaat."