Direct naar artikelinhoud

TATP, de favoriete springstof van IS-terroristen

De springstof TATP is in korte tijd het handelsmerk geworden van moslimterroristen. Ze werd bij vrijwel alle recente aanslagen gebruikt, inclusief die in Parijs. De onheilspellende bijnaam van het goedje: 'the mother of satan'.

TATP, voluit Triacetone-Triperoxide, is populair bij terroristen gelieerd aan IS of andere vormen van moslimfundamentalisme. Bij de aanslagen in Parijs vond de politie de chemische stof in alle bomgordels die tot ontploffing werden gebracht. Dat meldt The New York Times op basis van een rapport van de Franse politie. Bij de inval in de flat van Abdelhamid Abaaoud in Parijs vonden agenten ingrediënten voor het maken van een TATP-bom. Ook toen de Belgische politie in december bij haar zoektocht naar medeplichtigen invallen deed in een Brussels appartement, werden daar sporen van de stof gevonden.

15 kilo in Schaarbeek

Of de springstof ook gebruikt werd bij de metroaanslag in Maalbeek moet het onderzoek nog duidelijk maken, maar volgens experts wijzen verschillende elementen in die richting. Zo maakte het parket gisteren bekend dat bij de huiszoeking in Schaarbeek 15 kilo TATP gevonden werd, samen met ontstekers. Ook de inslag in de metro wijst in dezelfde richting.

De verklaring voor de populariteit van TATP ligt voor de hand: het spul valt makkelijk te fabriceren, met ingrediënten die eenvoudig in de winkel te vinden zijn, zoals nagellak (aceton), bleekmiddel en zwavelzuur. "Worden de ingrediënten in juiste verhoudingen met elkaar vermengd en voortdurend koel gezet, dan zetten zich op den duur witte kristallen af. Die kristallen zijn het TATP", zegt Nederlands explosievenexpert Ad van Riel. "Het voordeel is dat je geen voorraad moet bijhouden en de ingrediënten gewoon in de winkel kunt halen."

Aanwijzingen voor het maken van de stof zijn makkelijk te vinden op het internet, onder meer op YouTube-video's. Toch is er ook een groot nadeel verbonden aan de stof: ze ontploft heel makkelijk door een stoot of door hitte. Net aan die eigenschap heeft ze de bijnaam 'mother of satan' te danken: de springstof moet gestabiliseerd worden om veilig te kunnen gebruiken. De terroristen schijnen daar nu in geslaagd te zijn.

Een andere moeilijkheid is het vinden van een betrouwbare ontsteker, waarvoor technische kennis is vereist. Ook die kennis hebben terroristen intussen. "Zij het een beperkte groep. Zij voorzien de zelfmoordterroristen van de TATP. Maar dit is geen nieuwe stof, ze wordt al heel lang gebruikt", zegt Ad van Riel.

Om het verwoestende effect van de stof te vergroten, voegen ze spijkers, bouten en kogels toe. In het appartement in Schaarbeek werd naast de TATP en aceton niet voor niets ook een grote tas met nagels gevonden.