Direct naar artikelinhoud

Weer bloedvergieten om twistappel Nagorno-Karabach

De zwaarste gevechten in 20 jaar tussen Armeniërs en Azeri's maakten een einde aan een broze wapenstilstand in de Nagorno- Karabach, een Armeense enclave in Azerbeidzjan. Eerder voerden de twee landen een jarenlange oorlog over deze regio.

Zeker dertig soldaten en een kind kwamen zaterdag en zondag om bij beschietingen. Meer dan honderd mensen zouden gewond zijn geraakt. Azerbeidzjan zegt tien tanks van de enclave te hebben vernietigd. De Armeniërs zouden op hun beurt 14 Azerbeidzjaanse tanks hebben opgeblazen.

Een oproep van Azerbeidzjan tot hervatting van het staakt-het-vuren leek zondag weinig uit te halen: Nagorno-Karabach claimde dat het geweld onverminderd doorging.

Azerbeidzjan ziet Nagorno-Karabach als bezet gebied en wil het weer in handen krijgen. Armenië is niet bereid de regio op te geven.

Al meer dan twintig jaar vallen er doden aan de randen van de bergachtige regio van 150.000 inwoners en 7.000 vierkante kilometer. Tussen 1988 en 1994 vochten Armenië en Azerbeidzjan een zware oorlog uit over het gebied: 20.000 tot 30.000 mensen kwamen om het leven en meer dan een miljoen mensen moesten hun huizen ontvluchten.

Sindsdien is de regio in handen van Armenië en geldt er een staakt-het-vuren. Maar tot een oplossing van het conflict is het nooit gekomen. Vredesbesprekingen mislukten keer op keer.

Bemiddelaar Rusland

Het aangewezen land om de partijen tot bedaren te brengen lijkt Rusland. Het land heeft belangrijke banden met zowel Armenië als Azerbeidzjan. Armenië is een militaire bondgenoot van Rusland. Tegelijkertijd is het rijke Azerbeidzjan een belangrijke klant van de Russische wapenindustrie. Zondag riep zowel Vladimir Poetin als de VN de landen op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren.

Mocht het geweld verder oplaaien, dan lijkt Nagorno-Karabach weinig kans te maken tegen het Azerbeidzjaanse leger. Het defensiebudget van Azerbeidzjan is bijna tien keer zo groot als dat van Armenië. Dankzij inkomsten uit olie heeft het land de afgelopen jaren een groot en modern leger opgebouwd. Armenië kampt daarentegen al jaren met economische problemen.