Direct naar artikelinhoud

Weer asielzoekers op straat ondanks normaal aantal asielaanvragen

Bij aankomst in België belanden er opnieuw asielzoekers op straat. Nochtans zijn er nu dagelijks niet meer asielaanvragen dan normaal, zegt Vluchtelingennetwerk Vlaanderen. Volgens Fedasil is het weinig realistisch te denken dat de opvangcrisis van de ene dag op de andere verdwijnt, ook al ligt de instroom van asielzoekers momenteel iets lager.

“Deze week werden zo’n 250 asielaanvragen ingediend. Dat zijn er gemiddeld 60 per dag. Dat is niet meer dan gewoonlijk. Waarom belanden er dan nu asielzoekers op straat?”, vraagt Els Keytsman, directeur van Vluchtelingennetwerk Vlaanderen, zich af.

“De opvangcrisis sleept al meer dan twee jaar aan”, reageert Mieke Candaele van Fedasil. “Het is weinig realistisch te denken dat die van de ene op de andere dag verdwijnt, ook al ligt de instroom nu iets lager. Vluchtelingennetwerk Vlaanderen is nochtans goed geplaatst om zoiets te beseffen.”

Candaele zegt dat de instroom van asielzoekers nog altijd groter is dan de uitstroom. “Er is nog steeds meer dan 100 procent bezetting in de opvangcentra, en er verblijven nog altijd meer dan duizend asielzoekers op hotel. Vergeleken met een jaar geleden slaagde Fedasil erin 2.720 extra opvangplaatsen te creëren, maar dat is verre van voldoende”, besluit Candaele.