Direct naar artikelinhoud

Een nieuwe week, een nieuwe hulplijn

1733, 1712, 1813. De ene hulplijn is nog niet voorgesteld of er volgt alweer een andere. Raakt u er nog wijs uit? Of begint u stilaan sympathie te voelen voor een hulplijn voor hulplijnen?

Vanaf volgend jaar komt er een verkort nummer om de Vlaamse huisartsenwachtposten te bereiken. Wie 1733 intoetst op zijn toestel, zal automatisch terechtkomen bij een centrale, waar de beller in kwestie, afhankelijk van zijn klacht, doorverbonden wordt met een dokter van wacht of een spoeddienst. Op die manier moet de werklast van de huisartsen naar beneden worden gehaald, en zullen hulpvragen van patiënten sneller behandeld kunnen worden.

Klinkt goed, maar mogelijk bent u tegen dat de lijn operationeel is, het nummer alweer kwijt. Of eerder al.

Gisteren bleek immers ook het Meldpunt Geweld, waar u terecht kunt met vragen over mishandeling en misbruik, zijn hulplijn in de kijker te zetten. Die lijn verschilt maar met twee cijfers: 1712.

Vorige week was er ook al verwarring toen de Zelfmoordlijn aankondigde dat haar nummer veranderde. Het Centrum ter Preventie van Zelfdoding is voortaan te bereiken via 1813. Hoewel het centrum voortaan samenwerkt met Tele-Onthaal, moest die laatste wel duidelijk maken dat hun nummer hetzelfde is gebleven, namelijk 106.