Direct naar artikelinhoud

Amnesty en Nationale Garde in Ferguson

De mensensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft waarnemers gestuurd naar de rellen in Ferguson. Ook de Nationale Garde trekt naar de voorstad in Missouri om verdere escalatie te voorkomen. De avondklok is afgeschaft.

Het is de eerste keer dat Amnesty een delegatie naar de VS stuurt. De delegatie houdt het politieoptreden en de activiteiten van demonstranten in de gaten, verzamelt getuigenissen, overlegt met plaatselijke ambtenaren en biedt ondersteuning aan burgers. "De Verenigde Staten kunnen niet blijven toelaten dat zij die de gemeenschap moeten beschermen, degenen worden die de gemeenschap het meest vreest", stelt Steven Hawkins, directeur van Amnesty in de VS.

Nog gisteren werd bekend dat de Nationale Garde naar de stad trekt om een verdere escalatie van de rellen te voorkomen. Gouverneur van Missouri Jay Nixon heeft het bevel daartoe getekend. De beslissing kwam er nadat de situatie zondagnacht opnieuw uit de hand was gelopen. De politie werd naar eigen zeggen bekogeld met Molotovcocktails. Die zette traangas en rookbommen in om de betogers uiteen te drijven. Getuigen hoorden geweerschoten. In een poging om "de vrede en de orde in deze gemeenschap te herstellen", roept Nixon de hulp in van de Nationale Garde, een deel van het leger dat wordt ingezet bij rampen.

Eerder nam de staatspolitie het al over in de voorstad van Saint Louis. Wel kondigde Nixon aan dat het uitgaansverbond niet langer geldt. Zaterdag had hij nog de noodtoestand uitgeroepen. De bijhorende avondklok werd massaal overtreden.

Uit een autopsie op het lichaam van Michael Brown blijkt intussen dat er zeker zes keer op de 18-jarige jongen is geschoten. Hij is twee keer in zijn hoofd en vier keer in zijn arm geraakt, zo meldt The New York Times. Op het lichaam van Brown zijn geen kruitsporen gevonden, wat erop lijkt te wijzen dat hij vanop een afstand is doodgeschoten, en niet van dichtbij zoals de politie beweert.