Direct naar artikelinhoud

Reynders ontmoet drugssmokkelaar

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) heeft in Saudi-Arabië een prins ontmoet die in Frankrijk veroordeeld werd voor het smokkelen van twee ton cocaïne.

Didier Reynders keert vandaag terug van een week diplomatieke bezoeken aan enkele Golfstaten. De minister van Buitenlandse Zaken deed daarbij onder meer Saudi-Arabië aan. Dinsdag bleek er na de officiële geplande ontmoetingen nog tijd over te zijn en werd er ter plekke beslist een extra "activiteit" in te lassen. Op voorstel van de Belgische ambassadeur in Saudi-Arabië, Marc Vinck, werd dat een bezoek aan twee Saudische prinsen, dat ook goedgekeurd werd door het Saudische protocol.

"Aangezien zij contacten onderhouden met de moslimbroeders en de salafisten in Syrië, was die ontmoeting heel interessant voor de minister", luidt het op zijn kabinet. "Het brengt aan het licht hoe sommige groepen functioneren op het terrein. Dit toont zeker de complexiteit van het Syrische dossier aan", verklaarde de minister na afloop aan de aanwezige journalisten, die het gesprek ook mochten bij wonen.

De minister was zich op dat moment immers van geen kwaad bewust, maar eenvoudig gegoogel van de delegatie achteraf legde al snel bloot wie die tweelingbroers Nayef en Saud al-Shaalan zijn. Niet alleen zijn beiden getrouwd met een nicht van de regerende Saudische koning, Nayef blijkt ook gezocht te worden door Interpol. De man staat internationaal ge-seind omdat hij in 2007 door een Franse rechtbank veroordeeld werd tot 10 jaar gevangenisstraf voor zijn rol bij het smokkelen van twee ton cocaïne met een diplomatiek vliegtuig. Nayef heeft de feiten altijd ontkend en werd ook nooit gevat, omdat er geen uitleveringsverdrag bestaat tussen Saudi-Arabië en Frankrijk.

Buitenlandse Zaken benadrukt dat Reynders niet op de hoogte was en indien dat wel zo was geweest, het bezoek nooit had plaatsgevonden. "Het gaat hier duidelijk om een fout", zegt woordvoerder van Buitenlandse Zaken Michel Malherbe, die het voorval betreurt. "Zulke bezoeken worden altijd minutieus voorbereid, de plaatselijke diplomaten screenen de gesprekspartners van een minister ook altijd grondig." Dat is nu duidelijk niet gebeurd, valt binnen de delegatie te horen.

Buitenlandse Zaken beschouwt het incident als afgehandeld, ambassadeur Vinck krijgt normaal gezien geen sanctie.