Direct naar artikelinhoud

Marine Le Pen volgt vader op als leider Front National

Marine Le Pen (42) is gisteren officieel verkozen tot hoofd van de Franse extreem rechtse partij Front National. Zaterdag lekte het nieuws al uit in de marge van een partijcongres in Tours.

Le Pen haalde het van haar rivaal Bruno Gollnisch. Twee de op drie leden van het politieke bureau van het FN schonken de dochter van Jean-Marie Le Pen het vertrouwen. De zestigjarige Gollnisch bepleitte een terugkeer naar de traditionele waarden van extreem rechts, maar met Marine Le Pen kiest het FN voor een zachter imago. De advocate wil de extreem rechtse formatie opnieuw aanlokkelijk maken bij kiezers uit het centrum. De zege van Le Pen is geen verrassing. Haar 82-jarige vader Jean-Marie Le Pen, die bijna veertig jaar de partij heeft geleid, voerde quasi onophoudelijk campagne voor zijn jongste dochter.

“Le Pen gaat, La Pen komt”, zo stond de machtswissel ergens in de media beschreven. De dochter belooft de partij te ontdemoniseren, zonder ook maar een woordje van kritiek te uiten op haar vader en diens vier decennia partijleiding. Uit recente peilingen blijkt dat volgend jaar bij de Franse presidentsverkiezingen zeker rond de twintig procent van de kiezers voor haar zullen stemmen.

Bidden op straat

Kort voor haar verkiezing riep Le Pen de Franse overheid op dringend op te treden tegen moslims die op straat bidden. Aanleiding is een tafereel dat elke vrijdag in Parijs weerkeert. De populaire moskee Al Fath in de rue des Poissonniers wordt afgesloten voor alle verkeer omdat het gebedshuis de toevloed van gelovigen niet aankan en de moslims op straat en op de stoep bidden.

De straat is door de politie met hekkens en rood-witte linten voor alle verkeer afgesloten, zeer tot ongenoegen van Le Pen en haar partij. De nieuwe FN-voorzitter heeft het over “bezetting van Frans territorium” en vraagt de overheid daar drastisch tegen op te treden in de plaats van mee te werken. Linkse en ook sommige rechts partijen wimpelen de opmerkingen van Le Pen af als racisme en xenofobie, maar uit een peiling blijkt dat zeker veertig procent van de ondervraagde Fransen haar in haar opvatting bijtreedt. Bij de regeringspartij UMP van president Sarkozy, is de bijval nog groter: 54 procent staat achter Le Pen.

In de moskee in kwestie is plaats voor maximaal zeshonderd mensen, maar op vrijdag komen er makkelijk 2.000 naar de gebedsplaats afgezakt en moeten er dus zo’n 1.400 op straat gaan knielen. Het stadsbestuur onderzoekt nu of men de bestaande moskee kan vergroten, of dat er ergens in de buurt een veel grotere kan worden gebouwd, wat Marine Le Pen dan ook weer niet zint.

Tot aan het einde van zijn mandaat zal Jean-Marie Le Pen blijven zetelen in het Europees parlement, maar dan zal hij uit de politiek stappen. Hij zal de geschiedenis in gaan als de man die van de splintergroep Front National een grote politieke partij wist te maken, die zelfs aan de presidentsverkiezingen deelnam. Jean-Marie Len Pen liep ook 25 veroordelingen op, waaronder een aantal voor xenofobie en zelfs een paar voor het relativeren van de Holocaust. (FS)