Direct naar artikelinhoud

Voor zonen Hugo Claus gaat zaak-'De wolken' niet over geld

Het getouwtrek om het archiefboek De wolken van Hugo Claus houdt aan. De twee zonen, die vinden dat het boek een inbreuk vormt op hun privacy, gaan in beroep tegen de beslissing van de rechtbank, die zegt dat het boek in de rekken mag blijven.

Dat het niet botert tussen weduwe Veerle De Wit en de twee zonen van wijlen Hugo Claus is niet eens meer een publiek geheim. Al drie jaar woedt een erfeniskwestie tussen De Wit enerzijds, en Thomas Claus en Arthur Kristel anderzijds. De publicatie van het archiefboek De wolken kan gezien worden als het laatste incident in dat conflict.

De twee zonen stapten eerder al naar de rechter, om het boek in kortgeding uit de rekken te laten halen. Wat hen stoort, zegt hun advocaat Guillaume Deknudt, is dat met de publicatie hun persoonlijke rechten worden aangetast. "Zo staat er een foto van Arthur als kind in het boek, terwijl hem daarover nooit iets gevraagd is." Ook de passages over de verhouding van Claus met Sylvia Kristel, moeder van Arthur Kristel, stuiten de mannen tegen de borst, omdat ze nogal pikant zijn.

Alles vernietigd

Maar wat de twee vooral hoog zit, is het feit dat De Wit volgens hen cavalier seul speelt. "Als erfgenamen komt het ook hen toe de morele erfenis van hun vader te beschermen", zegt Deknudt. En hier volgt dan een welles-nietesdiscussie over een document uit 2007, waarin Claus zijn vrouw het mandaat zou gegeven hebben om zijn nalatenschap te beheren. Klopt niet, zeggen de zonen, al willen ze de concrete argumenten houden voor in de rechtbank. "Hoe dan ook moest Veerle De Wit hen kennen voor het boek uit te brengen", zegt hun advocaat.

"Of ik begrip heb voor het feit dat de zonen betrokken willen worden? Hoegenaamd niet", reageert meester Jan Verstraete, die de belangen van Veerle De Wit behartigt. "Mijn cliënt heeft het vruchtgebruik en dus ook de morele rechten over de nalatenschap van haar echtgenoot." Ook de andere bezwaren doet hij af als onzin. "De betwiste passages zijn voorgelegd en goedgekeurd door de dames in kwestie, de foto waarop ook Arthur Kristel staat is een persfoto. Het boek is volledig in de geest van wat hun vader zou gewild hebben. Voor zijn dood heeft hij immers alles vernietigd wat hij niet geopenbaard wou zien worden. Wat overbleef, daarin was hij duidelijk, mocht gepubliceerd worden na zijn dood."

Het is een geldkwestie, wordt dan ook gezegd, verwijzend naar de ruzie om de erfenis. Een klassieke discussie tussen de tweede of derde partner van een overledene en zijn of haar kinderen, zegt Deknudt. "Maar uiteindelijk staat dit dispuut over het boek hier helemaal los van, laat staan dat het een financiële kwestie is. We willen namelijk het boek uit de rekken. Halen we ons gelijk, dan is er ook helemaal geen geld om ruzie over te maken."

(LB)