Direct naar artikelinhoud

Samsung introduceert gebogen gsm

De buiging is nog bescheiden, maar Samsung heeft de primeur te pakken van de eerste mobiele telefoon met een gebogen scherm. De Round is de opmaat naar toestellen die de gebruiker kan oprollen om in zijn zak te steken.

Samsung introduceerde de Round dinsdagnacht in Seoul, amper een dag nadat concurrent LG had laten weten dat het begint met de productie van een smartphone met een flexibel, gebogen beeldscherm. Die moet later dit jaar op de markt komen.

Volgens Samsung maakt de gebogen vorm van de Round nieuwe manieren van bediening mogelijk. Zo kan de gebruiker op een toestel dat in de slaapstand met een vinger licht kantelen waardoor er een scherm verschijnt met essentiële informatie als de tijd, datum en gemiste oproepen.

De fabrikanten van televisie- en computerschermen werken al langer aan flexibele, gebogen beeldschermen. Samsung en LG brachten onlangs ook al 'gekromde' televisies op de markt. Gebogen schermen hebben als voordeel dat ze lichter zijn dan een conventionele glazen beeldscherm. De gebogen scherm zijn ook onbreekbaar, aldus LG. Op grote televisies moeten de gebogen schermen de kijker het gevoel hebben dat hij midden in het beeld zit.

Veertig jaar oud

Er zijn al gsm-schermen in ontwikkeling die extreem zijn om te buigen. Het Amerikaanse bedrijf Corning toonde begin dit jaar op de Consumer Electronics Show in Las Vegas zijn Willowglas waarvan de uiteinden bijna tegen elkaar kunnen worden aangedrukt. Corning is al zo'n beetje hofleverancier van de gsm-makers dankzij zijn krasvrije Gorillaglas.

Flexibele schermen bieden de mogelijkheid om toestellen in allerlei vormen te ontwerpen. De enige belemmering is dat veel van de huidige onderdelen nog niet buigzaam zijn. Zodra alle elementen in het flexibele glas kunnen worden verwerkt, zijn er mobiele telefoons mogelijk die door de gebruiker kunnen worden opgerold .

Het idee van het buigzame beeldscherm is al bijna veertig jaar oud. Het eerste concept werd in 1974 bedacht bij Xerox PARC, een Amerikaans onderzoekscentrum dat aan de wieg stond van tal van hedendaagse technologieën zoals laserprinters, netwerken, de grafische gebruiksomgeving op pc's en de tekstverwerker.