Direct naar artikelinhoud

Eerste koopjes succes, op warmte in pashokjes na

Het eerste koopjesweekend was een succes. Zaterdag bleek al dat veel koopjesjagers er heel vroeg bij waren. Ook zondag waren in heel wat stadskernen de handelszaken geopend, maar door het erg warme weer was het wel minder druk.

Volgens Fedis, de federatie van de distributiesector, werd het voorbije weekend 15 tot 20 procent meer omzet geboekt dan in dezelfde periode vorig jaar. Toen was 1 juli, de eerste dag van de koopjes, een weekdag. Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) houdt het op een omzetstijging van 6 procent. Driekwart van de winkeliers verkocht evenveel of meer dan vorig jaar. Unizo meende dat op zaterdag 10 procent meer werd verkocht. De cijfers komen er na een rondvraag bij de leden.Volgens het NSZ was het zondag voor veel mensen te warm om te winkelen en kleren te passen. Het was dan ook minder druk in de winkelstraten. Fedis merkt dan weer op dat verschillende winkeliers, wegens de hoge temperaturen in de pashokjes, voor één keer aan hun klanten toestaan om gekochte kleding te ruilen indien nodig.

Tijdens deze koopjesperiode zijn de kortingen die worden toegekend opvallend hoog. Gemiddeld bedroeg het kortingpercentage 40 procent, met zelfs uitschieters tot 70 procent.