Direct naar artikelinhoud

Cavendish klopt Degenkolb in millimetersprint

Mark Cavendish was zondag de snelste in de eerste rit van de Ronde van Californië. In de straten van Sacramento bleek hij net een zucht sneller dan John Degenkolb. De jonge Nederlander Moreno Hofland eindigde als derde.

Dat Cavendish tot het uiterste moest gaan, had wellicht alles te maken met die coup van zijn team in het laatste uur van de wedstrijd. Zoals het Omega Pharma-Quick.Step betaamt, had het de felle zijwind te baat genomen om op Amerikaanse bodem een oer-Vlaamse waaier te trekken. "We haden er goede hoop op dat we het tot de finish zouden volhouden. Sowieso was het het proberen waard. Boonen was ongelooflijk sterk en ook Trentin en Renshaw deden het goed. Helaas bleek de wind uiteindelijk te keren en stond hij pal op de kop. Dan wordt het moeilijk natuurlijk."

Alles op de massasprint dan maar. Dat Mark Renshaw bij het ingaan van de plaatselijke ronden lek reed, veranderde daar niets aan. Cavendish maakte er zich geen seconde druk om. "Het zou een ander verhaal zijn geweest, moest hij op vijf kilometer zijn platgereden. Maar nu waren er nog elf te gaan. Het zou ook een ander verhaal zijn geweest als dit in de Tour was gebeurd. Maar hier in Californië rijden we in de finale tien tot vijftien kilometer per uur trager."

De spurt met Degenkolb was een dubbeltje op zijn kant. "Toen ik Sanremo won met 10 centimeter verschil, was ik zeker. In de Giro heb ik ooit een sprint verloren met 3 centimeter verschil en toen wist ik het ook. Dit was de eerste keer in mijn carrière dat ik echt geen idee had."