Direct naar artikelinhoud

Theater aan Zee - Onze tip van de dag

Bedachtzaam en gevoelig, maar ook strijdbaar en fel. Zo leidde regisseur Floor Huygen Theater Artemis, tot ze in 2013 door ziekte werd gevloerd en Jetse Batelaan het theater 'voor vele leeftijden' uit 's Hertogenbosch overnam.

Huygen stierf dit jaar, maar op TAZ wordt ze geëerd met Priemgeval (11+), een voorstelling die ze elf jaar geleden maakte met acht jonge spelers over de verwarrende wereld waarin elfjarigen zich bewegen - mossel noch vis, kind noch puber, te schattig om serieus genomen te worden en te serieus om dat zomaar goed te vinden. Het is een echte Huygen-voorstelling, waarin stroperige jeugdromantiek radicaal baan ruimt voor de pijn van het zijn en de grilligheid van het groeien.

Kinderen net zo ernstig nemen als volwassenen, de opgewekt-tragische verteltoon en de speelse gevoeligheid voor taal, vormen meteen ook de artistieke handtekening van opvolger Batelaan. Een van de coolste regisseurs van het moment. Zijn nieuwste is Hoe de grote mensen weggingen en wat er daarna gebeurde (8+). Daarin beslissen alle hardwerkende ouders hun nageslacht achter te laten.

Priemgeval, 2/8 om 17 uur en 20 uur, Loods NMBS, 18 uur is er een hommage aan Huygen. Hoe de grote mensen... op 3/8 (19u) en 4/8 (15u) in De Grote Post, theateraanzee.be.