Direct naar artikelinhoud

Harvard-student Pieter De Crem krijgt kritiek

Staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Pieter De Crem (CD&V) volgt zes weken les aan de Harvard Business School in de VS. Dat hij pal in het parlementaire jaar aan het studeren slaat, schiet oppositiepartij Groen in het verkeerde keelgat.

De Crem, benadrukt zijn kabinet, studeert in het kader van zijn taak als staatssecretaris. "Deze opleiding moet hem in staat stellen om nog beter de economische- en handelsuitdagingen in te schatten die in de nabije toekomst ons land en de internationale wereld zullen beïnvloeden en sturen. We denken in het bijzonder aan internationale vrijhandelsakkoorden zoals TTIP tussen Europa en Amerika, CETA tussen Europa en Canada en de brexit. Daarnaast is het ook zeer belangrijk de interne beslissingsmechanismen van de grote bedrijven en multinationals nog beter te leren kennen." De Crem betaalt zijn studies uit eigen zak. En hij bracht premier Michel, CD&V-vicepremier Kris Peeters en CD&V-voorzitter Wouter Beke ervan op de hoogte.

Maar de studerende staatssecretaris wekt wrevel op bij Groen. Kamerlid Wouter De Vriendt vindt het verbijsterend dat de staatssecretaris pal in het parlementaire jaar begint te studeren. De opleiding verhindert De Crem al om deel te nemen aan de koninklijke missie in Japan. "Het parlementaire jaar wordt op 15 september afgetrapt. Is het te veel gevraagd om dan op post te zijn? De Crem kan studeren zoveel hij wil, maar dan tijdens zijn vakantie."

Oude stempel

De Vriendt benadrukt dat "buitenlandse handel belangrijk is voor onze bedrijven. Onze ondernemers verdienen een staatssecretaris die toegewijd is, geen parttime regeringslid." Hoe is het mogelijk, gaat de Vriendt verder, dat CD&V meedoet aan dergelijke praktijken. "Waar zit hun ethiek? Dit is politiek van de oude stempel en onverantwoord omgaan met het belang van de functie."

Het is niet de eerste keer dat De Crem onder vuur ligt. In juni vorig jaar stelde Bart De Wever (N-VA) zijn job nog in vraag. "Wat doet die eigenlijk de hele dag?", liet hij zich ontvallen. Waarop er een heel circus losbarstte tussen N-VA en CD&V. "Groen heeft daar toen niet aan meegedaan", zegt De Vriendt nog. "Omdat wij de meerwaarde inzien van iemand die in het buitenland deuren opent voor onze bedrijven. Maar het is nu Pieter De Crem zélf die zijn job overbodig maakt." Groen gaat de premier vragen om op te treden.