Direct naar artikelinhoud

Nobelcomité geeft het op: Bob Dylan niet te bereiken

De Zweedse Academie, die de Nobelprijzen uitreikt, probeert niet langer om Bob Dylan te bereiken. De omstreden laureaat van de Nobelprijs voor Literatuur lijkt niet van plan nog te reageren op zijn bekroning. Of hij op 10 december de uitreiking bijwoont, is hoogst twijfelachtig.

Zes dagen na zijn omstreden bekroning als laureaat van de Nobelprijs voor Literatuur heeft de Zweedse Academie, dat de prestigieuze prijzen elk jaar uitreikt, nog steeds geen contact gehad met Bob Dylan. Voorlopig doen ze ook geen moeite meer om de iconische Amerikaanse zanger te bereiken, stelde Sara Danius, de secretaris van de Academie, op de Zweedse openbare radio SR.

"Momenteel doen we niets", zei Danius. "Ik heb zijn meest dichte medewerker meerdere malen gebeld en gemaild, en ik heb steeds een heel vriendelijk antwoord gekregen. Dat is voorlopig genoeg."

Las Vegas

Na de bekendmaking van de winnaar, vorige week donderdag, hebben een heleboel auteurs en muzikanten hun (on)genoegen geuit in de pers en op sociale media. Enkel Dylan zelf, de eerste muzikant die de hoogste literaire eer opstrijkt, heeft nog niet gereageerd op de controversiële bekroning. Donderdagavond trad hij op in Las Vegas, maar hij repte geen woord over de Nobelprijs.

Dylan heeft niet de reputatie om uitgebreid te reageren op bekroningen. Toen hij in 2001 een Oscar won voor de song 'Things Have Changed' (uit Wonder Boys), was hij niet aanwezig op de uitreiking, maar bedankte hij de Academy via een videospeech.

In 2012 hing Amerikaans president Barack Obama hem de Medal of Freedom om in het Witte Huis, maar Dylan zei niets en knikte enkel vriendelijk. "Hij wilde zelfs niet op de foto met mij en Michelle", zei Obama achteraf. "Gewoonlijk staan mensen daarvoor te springen, maar hij dus niet. Hij was een beetje sceptisch over dat hele gedoe."

Of Dylan op 10 december, wanneer de officiële uitreiking plaatsvindt in Stockholm, aanwezig zal zijn, lijkt dan ook hoogst twijfelachtig. De Academie blijft hoopvol. "Ik ben helemaal niet bezorgd. Ik denk dat hij er zal zijn." Maar Danius voegde er nog aan toe. "Als hij niet wil komen, komt hij niet. Het zal sowieso een groot feest zijn, en de eer komt hem toe."