Direct naar artikelinhoud

Club Brugge moet nú stunten

Club Brugge moet er staan vanavond. Een vangnet na FC Porto is er niet meer. Ofwel wakkert Club het enthousiasme aan, ofwel stopt het langverwachte Champions League-avontuur hier.

Waarom zou een ploeg die nog niet scoorde in de Champions League, puntenloos is, en telkens een belabberd figuur sloeg, nu plots winnen van FC Porto? Zonder Izquierdo, Refaelov, Diaby en Engels. Club Brugge zal vanavond boven zichzelf moeten uitstijgen.

Wat is de beste wedstrijd van Club sinds Michel Preud'homme er trainer is? Die in Besiktas (1-3)? Die thuis tegen Standard (7-1)? Of misschien de kampioenenmatch tegen Anderlecht (4-0)? Wel, het zal nóg beter moeten. Club Brugge heeft een Europese avond voor de geschiedenis nodig. Zo een waarvan over pakweg tien jaar een aflevering van Belga Sport wordt gemaakt. Dan is Preud'homme 67 en zal hij de documentairemaker vertellen: 'C'était un miracle.'

Als voetbal logica is, mag Club vanavond omstreeks 22.30 uur een kruis maken over zijn verdere illusies in deze Champions League. Maar om Johan Cruijff te citeren: "De waarheid in voetbal is nooit precies zoals je denkt dat ze zou zijn." Misschien, héél misschien, is die laatste kogel wel raak.

Handdoek

Michel Preud'homme heeft gelijk: "Opnieuw kunnen we niet met onze sterkste ploeg spelen. Dat is nodig wil je een prestatie neerzetten tegen een team dat beter is." FC Porto is beter. Een jong, dynamisch elftal dat, met Iker Casillas in doel, dit seizoen heel weinig goals incasseert. En laat daar net het schoentje wringen bij Club. Onmondig in de zestienmeter van de tegenstander. Iemand zal ze er toch in moeten schoppen. Iemand zal in de rol van held moeten kruipen.

Het zou doodzonde zijn, mocht dit avontuur na elf jaar afwezigheid van het Champions League-toneel, nu op een enorme anticlimax uitdraaien. "Een keertje de eerste kans benutten zou ons al een heel eind op weg helpen", bedenkt Preud'homme. Onder meer de Champions League hield hem nog een jaartje in Brugge. De uitdaging. Aan het hoofd kunnen staan van een stuntteam. Het is even anders gelopen. Toen Preud'homme in Kopenhagen de handdoek wierp, was dat een uiting van onmacht. Intussen ziet de strijder in Preud'homme weer een sprankeltje hoop. Hij geeft niet op: "We willen de laatste kans grijpen."

Regen en wind

Analist Marc Degryse ziet een rol weggelegd voor het publiek van Jan Breydel. En Degryse kan het weten. Een Europese wedstrijd kan lang duren in Olympia. Vraag het maar aan Borussia Dortmund, Rode Ster Belgrado en AC Milan. Club Brugge kan zijn fans niet nóg eens een wegwerpavond aanbieden zoals vorige maand tegen Leicester City. Iedereen weet hoe kolkend en intimiderend Jan Breydel kan zijn eenmaal ploeg en supporters elkaar vinden. Het is het moment om oude tijden te laten herleven. Laat het maar goed waaien en stortregenen, vanavond. Portugezen zijn meer de zon gewend. Alle beetjes helpen.

"Ik hoop dat we eens gespaard blijven van pech", zegt Preud'homme. Ook dat, ja. Alles zal moeten samenvallen. En dan kan Club Brugge eventueel verrassen. Klaar? Vuur!