Direct naar artikelinhoud

Delhaize grijpt weer naast overname BI-LO

Het ziet ernaar uit dat Delhaize opnieuw naast een overname van zijn Amerikaanse sectorgenoot BI-LO grijpt. Delhaize had begin oktober bekendgemaakt dat het een intentieovereenkomst had getekend om een groot deel van de activa van de noodlijdende keten, alles samen 214 winkels, over te kopen voor 425 miljoen dollar (282 miljoen euro).

De overeenkomst paste in een herstelplan voor het bedrijf, dat al sinds maart onder Chapter 11 (bescherming tegen zijn schuldeisers) opereert. Intussen zijn de plannen echter veranderd. De huidige eigenaar van BI-LO, de investeringsgroep Lone Star Funds, ziet een opknipscenario dan toch niet zitten. “Wij konden dat alleen vaststellen”, zegt een Delhaizewoordvoerster. “Onze overeenkomst uit oktober was niet bindend. Er was dus eigenlijk geen akkoord.”Lone Star heeft bij de faillissementsrechter een plan ingediend om BI-LO op eigen kracht weer recht te trekken via een kapitaalinjectie van 150 miljoen dollar en een lening van nog eens 200 miljoen dollar. Dat plan moet het opnemen tegen een concurrerend herstructureringsvoorstel van de schuldeisers van de winkelketen. Zij zien het liefst een deel van de schulden omgezet in aandelen, waardoor ze de controle over de groep zouden krijgen. Ook in dat plan komt Delhaize niet in beeld.Hoewel Delhaize niet uitsluit dat er alsnog een opening komt om te praten over de overname van enkele winkels, lijkt de groep voorlopig buitenspel gezet. In december buigt de rechter zich een eerste keer over de twee reorganisatieplannen. Dan zal alvast iets meer duidelijkheid komen.Het is niet de eerste keer dat de Belgische retailer naast BI-LO grijpt. Toen de toenmalige eigenaar Ahold de keten in 2004 te koop zette, was Delhaize ook al geïnteresseerd. Maar Lone Star trok toen aan het langste eind. Wat Delhaize betreft, kan er een derde kans komen. “We bekijken onze opties”, verklaarde een Delhaizewoordvoerster gisteren. “We blijven in elk geval geïnteresseerd.”

Appetijt

Het mislopen van BI-LO is voor Delhaize een jammerlijke zaak, ook al leek de geboden prijs aan de hoge kant. De winkels van de keten zouden een mooie aanvulling hebben gevormd op de activiteiten van de Amerikaanse dochterketen Food Lion, vooral in de staten North en South Carolina. Ze zouden tot 2 miljard dollar extra omzet hebben bijgebracht op een groepsomzet van Delhaize van 19 miljard dollar.Een deal had ook gepast in de vernieuwde overnameappetijt van de retailer, die via gerichte fill in-acquisities een voorsprong wil nemen op de concurrentie in deze crisistijd. Net als Ahold gelooft Delhaize dat de crisis sommige spelers verzwakt, wat aanleiding kan geven tot interessante deals. BI-LO was in dat opzicht een gedroomde prooi.