Direct naar artikelinhoud

Belgen sparen meer dan ooit

De afgelopen zes maanden parkeerden de Belgen 22,7 miljard euro op de spaarboekjes. In de 5,5 jaar daarvoor, tussen juli 2003 en eind 2008, kwam er amper 21 miljard euro bij. Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Bank.

Tot oktober vorig jaar werd er nog meer geld afgehaald van de wachtrekeningen dan opzijgezet. De vlucht naar spaarboekjes was in eerste instantie een gevolg van de val van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers in september. De daaropvolgende economische crisis en stijgende werkloosheid zetten beleggers aan tot voorzichtigheid. De bezorgdheid over de oplopende overheidsschuld noopte Belgen om een eigen spaarpotje op te bouwen voor als het even minder gaat.De spaardrift van de Belgen wordt nog niet afgeremd door de forse daling van de rente op spaarboekjes. Terwijl KBC iets meer dan een jaar geleden een spaaroorlog opende door een rente van 4 procent aan te bieden op alle spaarboekjes, geeft de bank vandaag nog maar 1,25 procent basisrente.

Concurrentiedruk

De andere grootbanken bieden via hun onlinespaarrekening vaak nog een iets hogere basisrente, maar geen enkele bank biedt nog het wettelijke maximum, momenteel 3 procent. Dat staat in schril contrast met vorige zomer, toen zowat elke bank met de maximale rente uitpakte. De spaarders zijn het slachtoffer van een golf renteverlagingen die de Europese Centrale Bank doorvoerde om de economie aan te zwengelen: van 4,25 procent in oktober 2008 tot 1 procent nu. Bovendien verminderde de concurrentiedruk na het kapseizen van prijsbreker Kaupthing. Ook de wetgever wijzigde de spelregels voor de spaarboekjes om de stabiliteit van het financiële systeem te garanderen. Termijnrekeningen op één jaar kunnen sinds de invoering van de nieuwe regels voor het spaarboekje, vooral door de afschaffing van de aangroeipremie, gemakkelijker concurreren. Het geld staat op de termijnrekening wel vast voor één jaar, maar ook op de spaarrekening kan een spaarder pas na twaalf maanden een premie verdienen. Enkel bij Citibank ligt de netto-opbrengst van de eenjarige termijnrekening momenteel hoger dan bij het spaarboekje. Bijkomend voordeel is dat de rente op de termijnrekening vaststaat voor het volledige jaar, terwijl de rente op het spaarboekje elk moment gewijzigd kan worden.