Direct naar artikelinhoud

Ook zonder ‘minirokkenfront’ van Rutten zomer in de Kamer

Wie een blotebillendéfilé had verwacht, kwam ietwat bedrogen uit, al brachten de kleurige zomerjurkjes van verschillende Kamerleden toch een fleurige toets in het groene halfrond. Nahima Lanjri (CD&V) schoot de hoofdvogel af met een kanariegeel jurkje dat haar bijzonder goed stond, al bleven de blikken net iets langer hangen bij de N-VA-banken, met nieuwkomers Zuhal Demir in stijlvol zwart, Nadia Sminate in zachtgrijs en Kempendochter Minneke De Ridder in maagdelijk wit.

De bijzondere aandacht voor het vestimentaire hebben we te danken aan Gwendolyn Rutten (Open Vld), die alle vrouwelijke Kamerleden opriep in minirok de eed af te leggen. Aanleiding daarvoor waren de opmerkingen van Siegfried Bracke (N-VA) op de Facebookpagina van zijn partijgenote Kim Geybels. De Limburgse spoedarts verscheen voor een televisie-interview in een nauwelijks verhullend broekpakje in de Senaat, en dat vond Bracke al te “afleidend”. Rutten liet daarop haar befaamde ‘Free your mind’-buttons maken. Een van de opvallendste dragers was Eva Brems (Groen!), in een donkerblauwe satijnen jurk die significant minder braaf oogde dan het exemplaar van Inge Vervotte (CD&V).

Rutten zelf verscheen met een open rug om u tegen te zeggen, La Geybels was gehuld in een zedig zwart kleedje met bijpassende halsketting. Sp.a-voorzitter Caroline Gennez koos resoluut voor een zomers decolleté en leidde zo de aandacht van de N-VA-banken een beetje af. De Franstalige vrouwen opteerden voor een minder wulpse klederdracht, al waren ook de uittredende ministers Joëlle Milquet (cdH) en Laurette Onkelinx (PS) gerokt.

Vreemde eend in de bijt was zonder meer Zoé Genot (Ecolo). De 36-jarige Brusselse verscheen in een kakigroen ‘tuinhemd’, met een brede haarband in dezelfde kleur. Haar no-nonsensestijl stond in schril contrast met de gangbare dresscode, al paste ze evengoed in Ruttens ‘Free your mind’-filosofie. De mannelijke Kamerleden bleken evenwel een lichte voorkeur te vertonen voor het opgedirktere type. (MJ)