Direct naar artikelinhoud

Cercle Brugge maakt met drie goals tegen Roeselare return overbodig

BRUGGE

Cercle Brugge heeft zijn ticket voor een eerste bekerfinale in veertien jaar zo goed als op zak. In de heenwedstrijd van de halve finale versloegen de Bruggelingen Roeselare eenvoudig met 3-0. Roeselare kan zich nu volledig concentreren op de levensbelangrijke match van zondag tegen Westerlo.

Het zou al heel fout moeten lopen volgende vrijdag in de return op Schiervelde om Cercle nog weg te houden van het Koning Boudewijnstadion op zaterdag 15 mei. De troepen van Glen De Boeck hebben met drie doelpunten voorsprong alles in handen om de droom van voorzitter Frans Schotte waar te maken en de finale te spelen tegen AA Gent of KV Mechelen. Het moet de frustratie voor het missen van play-off I voor een deel goedmaken, al zal enkel bekerwinst de ambitieuze De Boeck volledig kunnen bevredigen.

Afgaand op de cijfers lijkt het een simpele overwinning, maar in het eerste halfuur kampte Cercle verrassend met faalangst of toch iets wat daar sterk op leek. Geen beetje lijn in het spel, veel foute passes en geen enkel schot tussen de palen. Roeselare, waar coach Dennis Van Wijk zoals aangekondigd met Dequévy, Vidarsson en Rukavytsya drie sterkhouders aan de kant liet, hield zo gemakkelijk gelijke voet en toonde zich zelfs gevaarlijker. Maar omdat ook zij geen goed voetbal op de mat konden leggen, was de opzwepende act van de danseressen net voor de aftrap het interessantste wat we te zien kregen. Tot er op het halfuur een doelpunt uit de lucht kwam vallen. Foley mooi met het hoofd tot bij een sterke Evens, die de bal voor doel smeet. Iachtchouk verlengde tot bij de volledig vrijstaande Vossen en die besloot voorbij Sierens. Afwerken aan 100 procent heet zoiets. Kort daarna viel Vossen uit met een kuitbeenbreuk.

Cercle was meteen bevrijd en trok de gashendel open. Toch had groen-zwart de hulp van Eyjolfsson nodig om de voorsprong te verdubbelen. Eerst leed de IJslander dom balverlies, waarna hij op de rand van het strafschopgebied Iachtchouk foutief neerhaalde. Cornelis zette zich achter de bal en schoot de vrije trap via de binnenkant van de paal mooi in doel. Sergeant maakte er net voor de rust bijna nog 3-0 van, maar zijn schot strandde op de vuisten van Sierens.

De buit leek binnen, maar Cercle ontsnapte direct na rust wel aan een tegendoelpunt toen Tomou na een hoekschop nipt naast kopte. Verbist moest even daarna nog goed tussenkomen bij een schot-voorzet van El Gaaouiri. Het overwicht van Roeselare - met Dequévy na rust toch in de basis - leek van korte duur toen Cercle zich herpakte, maar na een goede counter moest Verbist toch weer redding brengen op een poging van El Gaaouiri. Vijfentwintig minuten voor tijd viel Reynaldo in en meer had de Anderlechthuurling niet nodig om zich te tonen. Hij zette voor, Sierens pakte naast de bal en Iachtchouk maakte er simpel 3-0 van. Van Wijk mag dan alles op de competitie zetten, maar als zijn defensie zo blijft blunderen, maakt hij zondag tegen Westerlo geen schijn van een kans.