Direct naar artikelinhoud

Bourgeois onderzoekt opvang daklozen in kabinet

BRUSSEL

Na een warme oproep van voormalig Vlaams minister Marino Keulen (Open Vld) maakte Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois (N-VA) bekend werk te willen maken van een daklozenopvang in het oude kabinetsgebouw van Keulen.

Het was een aangedane Marino Keulen die het gisteren voor de daklozen opnam. “Ik passeerde mijn oude kabinet in de Kreupelenstraat, vlakbij het Martelarenplein. Zes jaar lang heb ik er zelf als minister gezeten met een dertigtal medewerkers, maar nu staat het leeg. Vlakbij zag ik daklozen in de koude zitten. De optelsom was snel gemaakt.” Keulen lanceerde een oproep aan de Vlaamse overheid om er een tijdelijke verblijfplaats voor daklozen van te maken. “Ideaal vanuit maatschappelijk aspect: een twintigtal gezinnen kunnen in mijn oude kabinet gehuisvest worden. Naast sanitaire voorzieningen zijn er ook kitchenettes aanwezig. Ook is er een ruime refter, koelkasten en zelfs een diepvriezer. Hoeveel moeite is het om daar een paar matrassen te leggen? Toegegeven, het is niet ideaal, maar in deze vrieskoude helpt elke oplossing.”Naast het menslievende heeft Keulen oog voor het economische aspect. “Dat gebouw staat nu al enkele maanden leeg. Het kan een veel betere bestemming krijgen. Hartje Brussel, met een ruime parking eraan, ik kan me voorstellen dat het een erg interessante locatie is voor veel bedrijven.”Daar is Geert Bourgeois, verantwoordelijk voor het patrimonium van de Vlaamse overheid, het mee eens. “Omdat er nu een Vlaamse minister minder is ten opzichte van de vorige regering, kwam het oude kabinet van Keulen leeg te staan. Het is nu zoeken naar een nieuwe huurder voor dat pand.”Maar ondertussen staat het gebouw wel leeg. “Ik heb al contact opgenomen met Caritas en Welzijnswerk om te horen of ze eventueel in het gebouw een opvang voor daklozen willen oprichten, zo snel als mogelijk”, countert Bourgeois. “Deze week gaat het wellicht niet meer lukken, een heleboel mensen bij de bevoegde administratie zijn met vakantie. Hopelijk volgende week.”

Opfrisbeurt nodig

Voorbehoud moet wel nog aangetekend worden. “Er moet goed bekeken worden hoe het oude kabinet opnieuw in te richten. Er is sanitair, maar als dat slechts enkele douches zijn is dat niet voldoende voor twintig gezinnen. Het gebouw is bovendien onderverdeeld in kleine kantoortjes, niet ideaal om mensen in op te vangen. En het heeft ook nog een stevige opfrisbeurt nodig.”Maar als dat in orde geraakt krijgen de kabinetten van de Vlaamse ministers Lieten en Peeters binnenkort een heel nieuwe buur: een daklozenopvang. “Dat is toch het minste wat Vlaanderen kan doen”, besluit Bourgeois. Eerder deze maand lanceerde federaal premier Yves Leterme nog een oproep om opvang voor daklozen te voorzien.