Direct naar artikelinhoud

Bij te veel pv's gaat flitspaal uit

Gedaan met marges bij flitscontroles, zo besliste minister Geens onlangs. Wel mogen overbelaste politiezones nu quota opleggen voor boetes. Dat zou betekenen dat de flitspaal uitgaat als de pv's zich opstapelen.

Een op de zes politiezones is bij het flitsen milder dan de wet voorschrijft, bleek onlangs. Zij passen naast de legale correctie van 6 kilometer per uur nog een extra marge toe, tot wel 11 kilometer. Reden: anders kunnen de politiezones en parketten de pv's die binnenkomen niet aan.

Minister van Justitie Geens (CD&V) kondigde meteen aan dat er voortaan overal nultolerantie zal gelden, al blijkt dat het probleem nu te verleggen. "De minister heeft samengezeten met het college van procureurs-generaal. Ze spraken af dat quote gebruikt zullen worden om de werklast te beperken", klinkt het in gerechtelijke kringen.

"Dat zou betekenen dat in sommige overbelaste arrondissementen de camera's uitgezet worden als het maximumaantal boetes is bereikt. Elke zone kan dat zelf praktisch regelen, maar het kan dus dat in de helft van de maand de controles stoppen."

Eigen systeem

Mobiliteitsorganisatie Touring is geen voorstander. "Dit is geen oplossing," vindt woordvoerder Danny Smagghe. "Bestuurders weten het heus wel als flitspalen afstaan. Dat komt de verkeersveiligheid niet ten goede."

Opmerkelijk: de politiezones die toleranties gebruiken, hebben nog niet officieel vernomen dat ze dat niet meer mogen doen. In de zone Klein Brabant (Bornem, Puurs en Sint-Amands) zijn ze alvast niet blij. "Wij doen hier niet aan mee", vertelt waarnemend korpschef Kris Heymans. "Ons eigen systeem is beter. We passen onze flitsmarges aan per locatie en tijdstip. zo dalen de klachten en stijgen de controles."

Navraag bij het kabinet van minister Geens leert dat de zones nog mogen beslissen over de marges, al wil men dat niet met zoveel woorden zeggen. "De minister streeft naar de grootst mogelijke uniformiteit, maar alles hangt af van de lokale situatie en prioriteiten."