Al 40 miljoen Amerikanen hebben gestemd

Al 40 miljoen Amerikanen hebben hun stem uitgebracht voor de presidentsverkiezingen. Dat is een absoluut record. Op verschillende plaatsen in de Verenigde Staten kan vroeger worden gestemd. In de meeste staten zijn tot nog toe meer Democraten komen opdagen dan Republikeinen.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Van de 40 miljoen stemmen zijn er 18 miljoen uitgebracht in zogenoemde strijdstaten. Zo zijn er al 5 miljoen stemmen binnen in Florida, bijna 3 miljoen in North Carolina en ruim 2 miljoen in Georgia. Ter vergelijking: Deze verkiezingen hebben 150 miljoen Amerikanen zich geregistreerd om te gaan stemmen.

Tot nog toe lijken de Democraten in de meerderheid, maar dat verschilt soms van staat tot staat. Zo zijn in Iowa, Michigan, North Carolina, Nevada, Ohio, Virginia en Wisconsin de Democraten in de meerderheid. In Arizona, Georgia en Pennsylvania hebben al meer Republikeinen hun stem uitgebracht.

Belangrijke opmerking: Het is niet omdat iemand als Democraat of Republikein staat geregistreerd dat die ook effectief op de kandidaat van die partij stemt. Beide kandidaten zijn erg onpopulair. Veel Bernie Sanders-aanhangers zijn bijvoorbeeld niet van plan om op Clinton te stemmen en veel Republikeinen kunnen zich niet vinden in Trump.

Meest gelezen