Direct naar artikelinhoud

‘Gestolen’ Haïtiaanse kinderen zijn weer bij hun familie

De 33 Haïtiaanse kinderen die na de aardbeving van 12 januari voor illegale adoptie waren meegenomen door tien Amerikaanse missionarissen zijn met hun families herenigd.

De kinderen, met een leeftijd van vier maanden tot twaalf jaar, werden verzorgd door SOS Children’s Village (SOS Kinderdorp) in Port-au-Prince, terwijl maatschappelijk assistenten hun achtergrond onderzochten.

Negen van de tien Amerikaanse baptisten die op 29 januari gearresteerd waren toen ze de kinderen zonder toestemming de grens over wilden smokkelen, zijn vrijgelaten. Hun leidster, Laura Silsby, zit nog in de cel. Bij hun arrestatie beweerden de Amerikanen dat de kinderen wezen waren. Ze zouden in de Dominicaanse Republiek opgevangen worden vooraleer in de VS aangeboden te worden voor adoptie. Nu blijkt dat geen enkele van de 33 kinderen wees was. Volgens Line Wolf Nielsen, een woordvoerster van SOS Kinderdorp, werden ze woensdag allemaal herenigd met hun familie. De kinderen kregen van de Haïtiaanse overheid een schoolbeurs en hun ouders kregen 500 dollar. De VS-ngo Care zorgt voor psychologische opvang.

“In de meeste gevallen is de beste plaats om een kind te verzorgen en te beschermen de familie”, zei Celigny Darius, nationaal directeur van SOS Kinderdorp in Haïti. “In elk geval mogen armoede en een gebrek aan middelen niet de oorzaak worden voor scheiding. We staan daarom achter de beslissing van de Haïtiaanse overheid om deze kinderen met hun biologische families te herenigen.”

Darius waarschuwt dat talrijke andere Haïtiaanse kinderen nog het risico lopen door hun ouders achtergelaten te worden. “Zelfs voor de aardbeving werden veel families gescheiden door armoede. Nu de toegang tot medische zorg, voedsel, water en onderdak nog meer beperkt is, moeten hulpinitiatieven zich focussen op het voorkomen van familiescheidingen, en dat kan alleen door te verzekeren dat families aan hun basisbehoeften kunnen voldoen.”

Alleen al bij SOS Kinderdorpen bevinden zich meer dan vierhonderd vereenzaamde kinderen. Allen worden ze geregistreerd in een nationale gegevensbank met familiehereniging als doel. (MR)