Direct naar artikelinhoud

Bloemkool vermomd als steak

Chefs en vegetariërs worden steeds inventiever. Niet tofu of seitan, maar groenten zijn tegenwoordig de nieuwe vleesvervangers. De rundsblokjes uit Julia Childs beroemde klassieker boeuf bourguignon worden ingeruild voor champignons of rode biet en gehaktbrood wordt dan weer gemaakt van noten en linzen. De New Yorkse farm-to-table-chef Dan Barber publiceerde in 2008 al een recept voor bloemkoolsteak in het Amerikaanse culinair magazine Bon Appétit, maar plots lijken adaptaties van de steak overal op te duiken. De pionier bakt zijn klassieke versie aan in een gietijzeren pan waardoor de bloemkool goudbruin en heerlijk knapperig wordt en helemaal niet hoeft onder te doen voor de vleesversie.

Creatief met de voorraadkast

We hebben het collectief druk druk druk. Een zelfgekookte maaltijd wordt na een lange dag werken vaak vervangen door ongezonde takeaway of kant-en-klare troep. Zelf maak ik er een sport van om minstens vijf keer per week te koken, ook al is er op het eerste gezicht helemaal niets in huis. De ondervinding leert me dat je zelfs met een blik kikkererwten, een eenzame tomaat en een restje chorizo een lekkere maaltijd op tafel tovert. Voorraadkastkoken scherpt de creativiteit aan en leidt vaak tot verrassend lekkere gerechten. Dit in-15-minuten-klaarrecept laat je achteraf niet met een schuldgevoel zitten.

Ingrediënten voor 2 personen

2 blikken kikkererwten, 150 g gedroogde chorizo,

2 teentjes knoflook, enkele handen rucola, 250 g kerstomaatjes, 1 el wittewijnazijn, olijfolie

1. Spoel de kikkererwten met koud water. Ontvel de chorizo en snijd hem in kleine blokjes. Plet de teentjes look tot pulp en halveer de kerstomaatjes.

2. Zet een wok op een middelhoog vuur. Verwarm 2 el olie in de pan en bak de chorizo knapperig. Bak, al roerend de look mee en voeg na 1 minuut de uitgelekte kikkererwten en kerstomaatjes toe. Let op dat de look niet verkleurt. Blus met de azijn en laat nog enkele minuten verder garen zodat alle ingrediënten warm zijn.

3. Haal de wok van het vuur en meng er de rucola onder. Proef en kruid eventueel bij met peper en zout.

4. Serveer met wat brood als lunch of licht avondmaal.

Voorraadkastkoken is roeien met de riemen die je hebt. Geen rucola? Vervang die dan bijvoorbeeld door een bokaal gegrilde paprika's of een andere bladgroente die je liggen hebt.

Doordeweeks gemak

Is je keukenrepertoire aan wat nieuwe input toe of heb je geen zin om op zaterdag de lange rijen aan de supermarktkassa te trotseren? Maar je wilt ook niet elke dag op restaurant of leven van de afhaalchinees? Maaltijdboxbezorger Marley Spoon biedt een oplossing. Via een abonnementsformule wordt één keer per week een doos met alle afgemeten ingrediënten voor twee tot vier gerechten en bijhorende receptkaarten, met stap-voor-stapinstructies, tot aan je voordeur geleverd. Anders dan zijn welbekende concurrenten Hello Fresh en Smartmat, kies je bij Marley Spoon zelf online wat de pot schaft. Wekelijks verschijnen op de site verschillende opties die zowel omnivoren, vegetariërs als mensen met allergieën zullen bekoren. De gerechten gaan van chili stir fry met kip, paksoi en sobanoedels tot een Deense aardpeerschotel met kruidige appel-bietensalade.

Prijzen van 36 euro (2 gerechten voor 2 personen) tot 74 euro (familybox voor vier gerechten), marleyspoon.be

Patatjes forever

De pieper vormt al eeuwenlang hét basisingrediënt van onze Belgische keuken, maar spijtig genoeg is de lekkere en voedzame knol vervangen door zogenaamde superfoods. Samuel Levie, onder meer bekend als oprichter van Food Cabinet, de Youth Food Movement en worstenmakerij Brandt & Levie, vond het hoog tijd voor een opfrissing van het aardappelimago en bracht samen met receptontwikkelaar Yolanda van der Jagt en culinair journalist Jonah Freud het aardappelkookboek Power to the Pieper uit. In zeven hoofdstukken tonen de auteurs hoe veelzijdig de patat wel niet is, dessert inbegrepen. Een pak goedkoper en minstens even gezond als superfoods. De aardappel is weer terug van weggeweest.

Power to the Pieper is uitgegeven bij Nijgh & Van Ditmar, 19,99 euro

Waar eet...

Ellen Kegels

Fairfashiononderneemster Ellen Kegels focust zich tegenwoordig niet enkel meer op mode. Vorig maand lanceerde ze #LNFairfood, haar eerste kookboek en foodgamma.

Ellen: "Ik leer veel toffe adresjes kennen via social media. Zo ook Loa, dat plots door alle hipsters geïnstagramd werd. Het is een klein restaurant aan de Antwerpse voetgangerstunnel dat zich vooral op afhaal richt. De kaart is gevuld met exotische gerechten. Zelf ben ik zot van de Vietnamese noodlesalad met tofu en mijn vriend bestelt er steevast stir fried rice met pulled pork. We eten dan alles op aan de kaaien. De immer lachende chef kookt verslavend lekker en aan zeer scherpe prijzen. Sinds Deliveroo hun gerechten tot aan huis levert, bestellen we er minstens een keer per week."

Hoogstraat 77, Antwerpen, loa.be

Laat aardappelen na het koken volledig afkoelen alvorens ze te bakken, zo krijgen ze een knapperig korstje.